Erişilebilirlik

7 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Washington Times Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Başkan Bush’la yapacağı görüşmede PKK terörünün öne çıkacağını yazıyor. PKK’nın Barzani sayesinde Kuzey Irak’ta barınabildiğini belirten gazete, Bush yönetiminden, bu konuda Bölgesel Kürt Yönetimi üzerindeki baskısını artırmasını istiyor:

"Artık Barzani’nin harekete geçmesinin zamanıdır. Elbette ki, Amerikalı yetkililer açısından Türkiye’nin PKK’ya karşı Kuzey Irak’ta geniş çaplı bir işgale girişmesini önlemek, öncelikli hedeflerden birisidir. Ancak, Amerika’nın Kürdistan Bölgesel Yönetimindeki müttefiklerinin de kendi paylarına düşeni yapmalarının zamanı geldi de geçti bile. Gül’ün ziyareti, Washington’a, Iraklı Kürt dostlarının PKK konusunda mazeret üretme zamanının geçtiğini hatırlatmak açısından, önemli bir fırsattır."

Boston Globe Başkan Bush’un Çarşamba günü başlayacak olan ilk Ortadoğu turunun, İsrail-Filistin barışının sağlanması açısından büyük önem taşıdığını vurguluyor. Gazete, Irak’ın işgali sonrasında İran’ın Ortadoğu’da güçlendiğini, bunun da Sünni Arap devletlerini İsrail’le uzlaşmaya zorladığını kaydediyor:

"Arap Birliği’nin İsrail ile Filistin’in iki devletli bir çözüm üzerinde uzlaşmasına bağlı olarak, 22 Arap ülkesinin, İsrail’le ilişkilerini normalleştirme önerisinde bulunmasının arkasında, bu stratejik değişim yatıyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert de, mevcut durumun sürdürülemeyeceğinin ve iki devletli bir çözüm sağlanamazsa, İsrail’in bir Yahudi devleti olarak sonunun geleceğinin farkında. Bush, geçmişte Amerika’nın gücünü iyi kullanamadı. Başkanlığının son yılında, bu gücü, doğru bir amaç için, doğru bir biçimde kullanma fırsatını kaçırmamalıdır."

New York Times Pakistan’da istikrarın sağlanması için, Benazir Butto’nun ölümüyle ilgili şüphelerin ortadan kaldırılması gerektiğini savunuyor. Gazete, 18 Şubat’a ertelenen seçimlerin adil ve özgür geçmesinin önemini de vurguluyor.

"Aslında Pakistan’da demokrasinin zayıflığı sadece Müşerref’ten kaynaklanmıyor. Halk Partisi’nin öldürülen Benazir Butto’nun yerine, hızlı bir biçimde, yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya olan kocasını ve üniversite öğrencisi olan oğlunu seçmesi, sistemin “feodal” niteliğini göz önüne seriyor. Pakistan'da gerçek demokrasinin yerleşmesi, uzun bir süre alacak ancak, istikrarı sağlamanın tek yolu da bu. Ve bu sürecin şimdiden başlaması gerekiyor."

USA Today Amerikan halkı arasında Başkan Bush’un politikalarına yönelik tepkinin artmasına paralel olarak başkan adaylarının da değişim vaadini ön plana çıkardığını kaydediyor. Ancak gazete, aday adaylarının değişimden ne kastettiklerini daha somut anlatmaları gerektiği görüşünde:

"Soyut değişim vaatleri bir şey ifade etmiyor. Asıl önemli olan, adayların neyi değiştirmek istedikleri, bunu nasıl başaracakları ve böyle bir becerileri olup-olmadığı... Önde gelen adayların hepsi de kamu görevinde bulunmuş. Bu görevleri esnasında yaptıkları, gerçekten bir değişim sağlayıp-sağlamayacakları konusunda bir fikir verebilir. Başkan adaylarının belirleneceği önümüzdeki haftalar içinde, seçmenler, ayakları yere basmayan “değişim” vaatleri yerine, her adaydan, ne ölçüde değişim sağlayabileceği konusunda kendilerine kanıt göstermesini istemelidir."

XS
SM
MD
LG