Erişilebilirlik

Lale Akgün'den 2007 Değerlendirmesi


Almanya 2007’de ekonomisindeki yükselişe, işsiz sayısının rekor düzeyde azalmasına sevinirken, koalisyon hükümetinde süregelen krizin huzursuzluğunu yaşadı. Normal seçim süresine iki yıl kala kopma noktasına gelen koalisyon ortakları, iç ve dış politikalar ve Türkiye’yle ilgili tartışmalar konusunda Berlin muhabirimiz Cem Dalaman, Sosyal Demokrat Partili milletvekili Lale Akgün’le konuştu.

SPD’li milletvekili Lale Akgün, koalisyon ortakları arasındaki anlaşmazlığın 2008’de giderek daha da keskinleşeceğini söylüyor. Akgün, Birlik Partileri ve SPD arası gerginliği fırtınaya benzetiyor, esasında her iki partinin de birbirlerinden uzaklaştığını, ancak erken genel seçimlerden ve muhalefetdeki partilerin oy kazanmasından çekindikleri için koalisyon ortaklığının 2009’daki olağan genel seçimlere dek süreceği sinyalini veriyor.

Almanya 2007’de 950 milyar Euro ile dış ticaret rekoru kırdı, işsiz sayısı 800 binlik gerileme yaşadı, işveren çevreleri ileriye umutla bakıyorlar. Buna karşın, ülkede fakir sayısı da rekor düzeye ulaştı, verilere göre, her dört aileden biri sosyal yardım yada devletden aldıkları destekle geçinebiliyor. Lale Akgün, Almanya’nın en önemli sorununun gelir dağılımındaki eşitsizlik olduğunu ve koalisyonun da bunu çözemediğini belirtiyor.

Akgün’ün, hükümet ortaklarını sert bir dille eleştirdiği bir diğer nokta ise Başbakan Angela Merkel’in Çin ve Rusya politikaları. Sosyal Demokrat olarak dış politikayla barış ve insan haklarını özdeşleştirdiklerini aktaran Akgün, Merkel’in sözkonusu bu bağlamda dengeyi sağlamakta güçlük çektiğini, azınlıkların ezildiği, demokrasinin çiğnendiği ülkelere göz kırptığını savunuyor.

SPD’li politikacı, Türkiye - AB ilişkilerinde Almanya’nın desteği konusunda ise, Birlik Partilerinin karşı yaklaşımına rağmen,. SPD’nin Türkiye’nin AB üyeliğine tam destek verdiğini ifade ediyor ve bu siyasi görüşte bir değişim olmayacağınından emin gözüküyor.

Öte yandan Türkiye’nin sağlıklı bir PKK politikası ürettiğine vurgu yapan Akgün, uluslararası siyasi arenada AB ve ABD desteğini almasını övgüye değer buluyor.

Lale Akgün, ‘Türkiye PKK’ya karşı mücadelesini duygularla değil, akılla başarıya ulaştırmalı ‘ diyor.

Söyleşiyi Yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG