Erişilebilirlik

1 Ocak Amerikan Basınından Özetler


New York Times Demokrat ve Cumhuriyetçi başkan adaylarının küresel ısınmaya ilişkin olarak politikalarını kıyaslıyor. Demokratların bu konuda Cumhuriyetçilere göre daha duyarlı olduğunu savunan gazete, yine de çözüm noktasında cevaplanmamış bir çok soru bulunduğunu vurguluyor.

"Küresel ısınma sorununu çözmek için kapsamlı bir değişim öneren adaylar bile, bunun için gerekli olan bütün yeni önlemlerin ve teknolojilerin maliyetini nasıl karşılayacaklarını cevaplandırmış değiller. Elektrik faturaları kabaracak ve çevre dostu arabalar için daha fazla para harcamak zorunda kalacak olan insanlardan daha ne türlü fedakarlık isteyecekleri henüz bilinmiyor. Bu soruların cevaplanması sadece yeni bir vizyon sunmaktan daha fazla cesaret gerektiriyor. Seçmenler dürüst bir cevap istiyor ve adayların da bu cevabı vermeye hazır olması gerekiyor."

Boston Globe da yeni yılın ilk gününde küresel ısınmanın sonuçlarına dikkat çekiyor. Gazete, iklim değişikliğiyle birlikte chikungunya adı verilen ve tropikal bölgelere özgü olan hastalığın Avrupa’ya da sıçradığını belirtiyor.

"Deniz seviyesinin yükselmesi, kuraklık ve iklim değişikliği gibi felaketlerle kıyaslandığında tropik hastalıkların başka bölgelere de sıçraması daha önemsiz bir sorun gibi gözükebilir. Ancak bunlar ciddi hastalıklar ve bu nedenle de ortak önlem alınmasını gerektiriyor. Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, küresel ısıma nedeniyle ilk kez tropik bir hastalığın Avrupa’ya da sıçradığına dikkat çekiyor. Yaşanan bu salgın, sera etkisi yapan gaz salınımını önleme çabalarının yanı sıra, kamu sağlık hizmetlerinin de bu konuda hazırlıklı olmasını gerektiriyor."

Christian Science Monitor ise kutup ayılarının, “soyu tehlikede olan canlılar” listesine alınıp alınmamasının incelendiğini duyuruyor. Haberde ilk kez bir memeli hayvanın bu listeye alınmasının gündeme geldiği kaydediliyor.

"Küresel ısınmaya bağlı olarak buzulların erimeye başlaması nedeniyle kutup ayılarının Soyu Tehlikede Olan Canlılar Yasası çerçevesinde korumaya alınıp alınmayacağı görüş ayrılıklarına yol açmış durumda. Bazı bilim insanları küresel ısınmanın etkisini kutuplarda, diğer bölgelere kıyasla daha hızlı görüldüğünü söylüyor ancak bazıları da kutup ayılarının bu listeye alınmasının ekonomik sıkıntılar yaratacağını ve kutup ayılarının yaşam alanlarını korumaya yaramayacağını savunuyor. Yasaya göre, her hangi bir canlı türünün soyu tükenmekte olan canlılar listesine girebilmesi için görünür gelecekte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olması gerekiyor."

Washington Post Kenya’da devlet başkanı Mwai Kibaki’nin seçime hile karıştırması nedeniyle ülkenin bir kargaşa ortamına sürüklendiğini yazıyor. Gazete, çıkan olaylarda 135 kişinin öldüğünü kaydediyor.

"Kibaki’nin tavrı, Kenya’nın son beş yılda sağladığı bütün gelişmeyi tehdit ediyor. Seçim Komisyonu üyeleri seçim sonuçlarıyla ilgili yasal bir süreç başlatılabileceğini söylüyor. Ancak bu, aylar hatta yıllar alabilecek bir önlem. Bunun yerine uluslararası gözlemcilerin de katılımıyla oylar hızlı bir biçimde yeniden sayılmalıdır. Bush yönetimi ve diğer Batılı ülkeler, Kibaki’nin bu çözümü kabul etmesi için baskı uygulamalıdır."

XS
SM
MD
LG