Erişilebilirlik

Hollywood'da Bir Türk Aktör: Alex Demir


Dünyanın en ünlü filmlerinin çekildiği Hollywood, birçok genç aktörün de hayallerini süslüyor. Film dünyasında yer edinmeye çalışanlardan biri de aktör Alex Demir. Demir, aktörlüğe nasıl başladığını, yaşadığı zorlukları ve hayallerini Amerika’nın Sesi’ne anlattı.

Asıl adı Murat Demirağ. Türk bir anne babanın New York doğumlu oğlu. Doktor olan babasının ısrarıyla üniversiteye gidip siyasal bilimler okumuş. Ancak sanat tutkusu ağır basınca, Oscar ödüllü oyuncu Sandy Dennis’den New York’ta oyunculuk dersleri almaya başlamış.

Demir oyunculuk macerasını şöyle anlatıyor: ”Hiç oyunculuk dersi almamıştım. Oyunculuk hakkında hiçbir şey bilmiyordum, tekniğim yoktu. Bir gün sınıfta bir monolog yaptık. Dennis dersten sonra beklememi istedi ve doğal bir yeteneğim olduğunu ve 20 yıldır çalışan bazı aktörlerin bile bu kadar yetenekli olmadığını söyledi. Aktörlüğü bir meslek olarak düşünmemi tavsiye etti. Her şey böyle başladı”.

Önce tiyatroyla sahneye başlayan Demir, oyunculukta doğallığa çok önem veriyor. Birçok kişi, bu özelliğini film ve televizyon programlarında daha iyi kullanabileceğini söylemiş. Bunun üzerine Amerika’nın batı yakasına Los Angeles’a taşınmış. Hollywood’da aktör olmanın Demir’in kalbinde özel bir önemi var. Alex Demir şöyle konuşuyor: “Sahne sanatlarıyla 30 yıl uğraşıp belli bir kitleye ulaşabilirim. Ama bir film ya da televizyon programıyla milyonlarca kişiye ulaşmak mümkün. Amacım aynı zamanda Türklerin Amerika'daki ve Hollywood filmlerindeki imajını düzeltmek. Bunu yapabilmek için de milyonlarca kişiye ulaşmam gerek.”

Alex Demir Los Angeles’taki ilk yıllarında taksi şoförlüğü dahil sayısız işte çalışmış. Hollywood’da tutunmanın çok zor olduğunu söyleyen Demir, tam 2 yıl uğraşmış ciddi bir rol kapabilmek için. Demir genç Türk aktör ve yönetmenlere kendi yaşadığı sıkıntıları yaşamamaları için yardım etmeye çalışıyor. Genç aktörün Hollywood hayali kuran oyuncu ve yönetmenlere önemli bir tavsiyesi var: “İlgilendiğiniz başka bir alan varsa ona yönelin. Çünkü oyuncu olarak geçiminizi sağlayabilmek, piyango kazanmak kadar zor. Ayrıca başka bir ülkeden geliyorsanız, İngilizce’niz iyi değilse ve aksanınız varsa bu sizi kısıtlar. Amerikalı polis ya da öğretmen gibi rolleri alamaz, hep aksanlı birini canlandırmak zorunda kalırsınız. Benim tavsiyem bir an önce İngilizce’nizi geliştirmeniz olur.”

Demir Hollywood’da Türkiye ve Türklerin kötü bir imaja sahip olduğunu söylüyor. Birçok uluslararası ödül kazanan Türk filmleri de çok ilgi çekmiyor. Alex Demir bu konuda da şunları söylüyor: “Amerika'da kısa süre gösterilen Türk filmleri var. Nuri Bilge Ceylan'ın Uzak ya da İklimler filmleri gibi. Bu filmler New York ve Los Angeles'ın yanı sıra belki San Francisco ve Chicago'da gösterilmiştir. Bu kadar... 500 kişiye 'Türk filmleri hakkında ne biliyorsunuz?' diye sorsanız, 495'i Geceyarısı Ekspresi der... Geceyarısı Ekspresi Türk filmi bile değil. Türkiye'de çekilmediği gibi hiçbir Türk aktör de rol almadı. Ama hala birçok kişi onun bir Türk filmi olduğunu sanıyor.”

Hollywood’da bir yer edindiğini, Türkiye’de de uzun yıllar gösterilen Yalan Rüzgarı dizisinde rol aldıktan sonra anladığını söylüyor Demir. Genç aktörün gelecek planları arasında Yeşilçam’a da yer var. Alex Demir “Yeşilçam’da tabii oynamak isterim. İstanbul’dan arıyorlar beni, e-mail atıyorlar, telefon ediyorlar. Yani birşeyler olacak. Ne olacağını bilmiyorum, ne zaman olacağını bilmiyorum ama birşeyler olacak” diyor.

Alex Demir’in son çalışmalarını www.alexdemir.com adresinde bulabilirsiniz. Demir’in hayali başarılı bir filmde Türk kökenli bir Amerikalıyı ya da bir Türkü canlandırmak.

XS
SM
MD
LG