Erişilebilirlik

El Fetih İle Hamas Arasında Diyalog Çağrısı


Son günlerde Gazze’de Hamas militanlarıyla Mahmud Abbas’ın el Fetih Partisi üyeleri arasındaki çatışmalar şiddetlendi. Batı Şeria’da açıklama yapan Filistin yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Hamas’a el Fetih’le diyalog kurması çağrısında bulundu.

Abbas diyalog için yeni bir sayfa açma zamanının geldiğini, Hamas’ın bu çağrıya olumlu yanıt vermesi gerektiğini söyledi. Abbas ayrıca Hamas’tan Gazze’nin kontrolünü bırakmasını ve erken seçimlere ‘evet’ demesini de istedi.

Hamas sözcüsü Abbas’ın çağrısını derhal reddetti ve diyaloğa başlamak için bir neden bulunmadığını belirtti. Abbas konuşmasında ayrıca İsrail’den Batı Şeria’daki yeni Yahudi yerleşim birimlerinin inşasını durdurmasını da istedi.

Bugün İsrail radyosunda konuşan Başbakan Yardımcısı Haim Ramon, ülkesinin Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşim birimlerini kaldırması gerektiğini söyledi.

Ramon, 2000 yılından sonra inşa edilmiş yasa dışı yerleşimlerin derhal kaldırılması gerektiğini; aksi halde, Başkan Bush’un bölgeyi ziyaret etmeye hazırlandığı bir sırada, İsrail ile Amerika arasındaki ilişkilerde tansiyonun yükselebileceğini belirtti.

Birkaç hafta içinde bölgeye gidecek olan Başkan Bush, taraflara görüş ayrılıklarını bırakıp barış yönünde uzlaşmaya varmaları için çağrıda bulunacak. İsrail ve Filistin’den liderler Kasım ayında Annapolis’te düzenlenen barış konferansında, iki devletli çözüm seçeneği etrafında barış görüşmelerine yeniden başlamayı kararlaştırmıştı.

XS
SM
MD
LG