Erişilebilirlik

Pakistan: 'Nükleer Silahlar Güvence Altında'


Benazir Butto’nun öldürülmesinin ardından doğan şiddet ve kargaşaya rağmen, Pakistan ordusu, nükleer silahlarının emniyet altında olduğunu açıkladı.

Butto’ya girişilen suikastin ardından düzenlenen dev protesto eylemleri, Pakistan’da, demokrasiye geçişi durdurmaya yönelik hareketlerin başarıya ulaşıp ulaşmayacağı tartışmasını gündeme getirdi. Pakistan ordusu ise halkın ve uluslararası toplumun kaygı duymaması gereken tek şeyin, ülkenin sahip olduğu nükleer silahlar olduğunu açıkladı. Pakistan Ordu Sözcüsü Vahid Erşad CNN’de katıldığı programda şunları söyledi:

"Pakistan’ın nükleer varlığı tam bir güvence altındadır. Son derece sağlam bir komuta ve kontrol sistemine sahibiz. Bizim güvenlik önlemlerimiz dünyada ön sıralarda yer alıyor. Bu sebeplerden ötürü duyulan korkunun yersiz ve saçma olduğuna inanıyoruz. Nükleer varlığın Şeriatçı radikallerin eline geçebileceği yolundaki haberlerin aslı yoktur."

Bu güvenceye rağmen Pakistan’ın nükleer silahları kaygı yaratmaya devam ediyor. Bu kaygıyı duyanlardan biri de Amerika’nın eski savunma bakanlarından ve eski Senatör William Cohen. Cohen Pakistan ilk nükler denemeyi yaptığı sırada savunma bakanıydı. William Cohen CNN’deki aynı programa konuk oldu:

"Bu silahların güvenliğinin yüzde yüz olmasını dilerim. Fakat bunu bilemiyoruz. Herhangi bir ülkenin nükleer silaha sahip olmasından daima kaygı duyulur. Pakistan’ın şu anda yaşadığı türden bir kargaşa karşısında daima kaygı duyulur."

Eski Senatör Sam Nunn, Pakistan’daki siyasi istikrarsızlık yatıştığı zaman bu kaygıların da büyük ölçüde ortadan kalkacağını belirtiyor. Nunn bu istikrarın sağlanabilmesi için de Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in demokrasiyi kucaklaması ve Amerika ile uluslararası toplumun, tüm Pakistanlı siyasi grupların ülkenin seçim sistemine güven duymasına yardımcı olması gerektiğine işaret ediyor:

"Müşerref’in gerçek bir meşruiyet sorunu var. Dış dünyadaki bizler, seçim tarihini belirlemek üzere tüm siyasi partilerin biraraya gelmesini desteklemeliyiz. Herhangi bir adaydan yana davranmamamız ve bu süreçte, tamamen tarafsız kalmamız gerekiyor. Bizim çıkarımız ülke için hayati önem taşıyan istikrarı sağlayabilecek meşru bir hükümetin iktidara gelmesine yardımcı olmaktır."

Benazir Butto’nun öldürülmesi 8 Ocak’ta seçimlere hazırlanan Pakistan’ı siyasi kargaşanın ortasına sürükledi.

Pakistan’daki bu huzursuzluk, Amerika’da seçimlere hazırlanan ve dış politikayı iyi anladığını göstermek isteyen başkan adayları için de başlıca konu haline geldi. Demokrat Parti tarafında, Senatör Hillary Clinton Benazir Butto’nun öldürülmesi konusunda uluslararası bir soruşturma yürütülmesini istiyor. Aynı partiden başkan adayı olabilmek için yarışan Senatör Barack Obama ise, Pakistan seçimlerinin ertelenebileceğini fakat iptal edilmemesi gerektiğini söylüyor. Cumhuriyetçi adaylardan Arizona Senatörü John McCain Pakistan ve Müşerref’in teröre karşı savaşta Amerika’nın önemli bir müttefiği olarak kalacağını hatırlatıyor. Cumhuriyetçi Partili eski Arkansas Valisi Mike Huckabee ise, teröristleri Pakistan topraklarında izleme konusunda hükümetin Amerika’yı serbest bırakması gerektiğini savunuyor.
XS
SM
MD
LG