Erişilebilirlik

Kadınlarda Kalça Kırığı Riski Artık Ölçülebiliyor


Her yıl 1 buçuk milyondan fazla kişi düşme sonucu kalça kırığı sorunuyla karşılaşıyor. Bunların yüzde 80’i kadın. Bu sorun özellikle yaşlı kadınlarda ölümcül olabiliyor. Yeni geliştirilen bir bilgisayar programıyla bir kadının 5 yıl içinde kalça kırığı riski olup-olmayacağını belirlemek mümkün.

California Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. John Robbins ve diğer araştırmacılar menopoz sonrası dönemde olan 100 binden fazla kadın üzerinde risk faktörlerini araştırdı. Dr. Robbins, bir kadının 5 yıl içinde kalça kırığı riski olup-olmadığını anlamak için birden çok faktör olduğunu belirtiyor. Robbins’e göre, en büyük faktör yaş. Yaşlandıkça kalça kırığı riski de artıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre zengin ülkelerde görülen kalça kırığı vakaları yoksul ülkelerdekinden daha fazla. Örgüt önümüzdeki 40 yıl içinde kalça kırığı olaylarının 3 kat artacağını tahmin ediyor. Ciddi sakatlanmalara yol açabilen kalça kırıkları dünyanın her yerinde sağlık sistemi için de büyük bir ekonomik yük.

Kalça kemiğini kuvvetlendirmek için ilaç almak mümkün ancak ilaçlar hem pahalı hem de yan etkileri var. Doktor Robbins ve arkadaşları kalça kemiğinin kırılma riskini belirlemek amacıyla bir bilgisayar programı geliştirmiş. John Robbins çalışması hakkında şu bilgileri veriyor: “Araştırmalar sırasında yaklaşık 100 bin kadından bilgi aldık ve bu kadınların kalça kırığı geçirip geçirmediğine bakarak, onları bu duruma maruz bırakan risk faktörlerinden oluşan bir liste çıkardık. Bu kadınlar üzerinde, doğrudan kalça kırığına neden olmasa da etkileyici sayılabilecek faktörlerle ilgili testler yaptık.’’

Araştırmacılara göre, kalça kırıklarına sebep olan tek faktör yaş değil, ırk da oldukça önemli. Örneğin beyaz kadınlar daha fazla risk altında. Ayrıca uzun boylu zayıf kadınlar, sigara içen ya da şeker hastası olanlar ve spor yapmayan kadınlarda kalça kırığı riski daha fazla. Bir kadının sağlığının ne kadar iyi olduğu bile kalça kırığı riskini belirlemede rol oynuyor.

Bu faktörler yeni bilgisayar programına girildiğinde kalça kırığı riski de belirleniyor. Doktor Robbins tahminlerin doğruluğundan emin olmak için daha fazla test yapılması gerektiğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG