Erişilebilirlik

Seçmenin Derdi Irak, Ekonomi ve Sağlık


Kamuoyu arraştırmalarıne göre Irak Savaşı, ekonominin durumu ve sağlık sisteminde reform, Amerikalı seçmenler için 2008 başkanlık seçimlerinde en önde gelen konular.

Seçmenler, hangi başkan adayını destekleyeceklerini düşünedursun, emlak piyasası geriliyor, petrol fiyatları rekor düzeye çıkıyor, borsa çalkalanmaya devam ediyor. Kamuoyu yoklamalarına göre seçmenleri en çok kaygılandıran bir numaralı sorun, ekonomi.

Karlyn Bowman monitors public opinion at the American Enterprise Institute.
American Enterprise Enstitüsü’nde kamuoyu yoklamalarını değerlendiren Karlyn Bowman anlatıyor:

"Ekonominin durgunluğa sürükleneceğine dair söylentiler var. Kamuoyu ekonomi konusunda son derece kötümser. Amerikalıların yüzde 70’i, ekonomik durgunluktan çok korkuyor."

Seçmenlerin kafasını meşgul eden bir diğer iç siyaset konusu, sağlık sistemi. Milyonlarca Amerikalının sağlık sigortası yok. Milyonlarca kişi kısıtlı sağlık hizmetleri için son derece yüksek fiyatlar ödüyor.

Demokrat Parti’nin önde giden iki aday adayı, Senatör Hillary Clinton ve Senatör Barack Obama, sağlık hizmeti planlarının daha iyi olduğunu kanıtlamak için yarışıyor:

Hillary Clinton, "Sağlık hizmetleri planım, herkesi kapsıyor. Ben özel çıkar çevrelerine karşı bu savaşı 15 yıldır veriyorum," derken Obama da, "Sağlık hizmeti almak isteyen insanlar görüyorum. Bu hizmete muhtaçlar, istiyorlar, ancak paraları yetmiyor. Herkesin kolayca sağlık sigortası alabilmesini sağlamalıyız. Sağlık sigortalarının fiyatlarını düşürmek için yasalar çıkarmalıyız. Herkese, benim bir senatör olarak aldığım sağlık hizmeti kadar iyi hizmet vermeliyiz," diye konuşuyor.

Cumhuriyetçiler arasındaysa kaçak işçi konusu, ateşli tartışmalara neden oluyor. Massachusetts eski valisi Mitt Romney, bir televizyon programında, New York eski belediye başkanı Rudy Giuliani’yi kente kaçak işçi davet etmekle suçladı. Ancak o tartışmadan sonra Romney, evinde çalıştırdığı bahçıvanla bahçe düzenleme firmasının işine son verdi.

Son haftalarda hızlı bir çıkış sergileyen Arkansas eski valisi Mike Huckabee ise kaçak işçiler konusunda farklı bir yol izliyor. Mitt Romney, Huckabee’yi, kaçak işçilerin çocuklarına da eyalet üniversitelerinde burs sağlayacak yasayı desteklediği için ağır şekilde eleştirdi:

"Çocukları, ailelerinin yaptıklarından dolayı cezalandıran bir ülke olamayız. Biz, daha iyi bir ülkeyiz."

Kamuoyu araştırmaları, seçmenlerin de kaçak işçiler konusunda kafalarının karışık olduğunu gösteriyor. American Enterprise Enstitüsü’nden Karlyn Bowman açıklıyor:

"Seçmenler, bu konuda iki yönlü düşünüyor. Bir yandan sınırların korunması konusunda oldukça kaygılılar. Ancak göçmenlere karşı cezalandırıcı bir tavır da istemiyorlar. Onların Amerika’ya çok şey kazandırdığına, çok çalıştıklarına ve Amerikalıların yapmayacakları işleri yaptıklarına inanıyorlar."

Kamuoyu yoklamaları, ulusal güvenlik ve terör konularının 2004 başkanlık seçimlerinden bu yana önemini yitirdiğini gösteriyor. Şimdi seçmenler, en çok önem verdikleri konularda kendilerini en iyi kimin temsil edeceğine karar vermeye çalışıyor.

XS
SM
MD
LG