Erişilebilirlik

ABD Önseçimleri: Iowa'da Geri Sayım


Amerikalı seçmenler, ilk ön seçimlerin yapılacağı Iowa eyaletinde 3 Ocak’ta adaylar arasında bir tercih yapmaya hazırlanıyor. Iowa’daki ön seçimler, Kasım 2008’de yapılacak başkanlık seçimlerinden önceki ilk ön seçimler olduğu için büyük önem taşıyor. Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partiden aday adayları, partilerinin başkan adaylığını kazanabilmek için kıran kırana mücadele edecek.

Aylar süren seçim konuşmalarını dinledıkten sonra artık seçmenler, seslerini duyurmaya hazır. Uzmanlar seçmenlerin değişim arayışı içinde olduğunu söylüyor. American Enterprise Enstitüsü’nde kamuoyu araştırmalarını değerlendiren Karlyn Bowman açıklıyor:

"Kamuoyunun değişiklik istediği açıkça görülüyor. Birçok Amerikalı, Bush’un başkanlık döneminin başarılı geçmediğini düşünüyor. Bu yüzden bence Amerikalılar artık yeni seçenekleri değerlendirecek."

Demokratlar için yeni isimlerden biri, Illinois senatörü Barack Obama:

"Slogan atarak sözde değil, inanabileceğiniz değişimler vadetmek istiyorum."

Birçok kamuoyu yoklaması, Obama’nın, Iowa’daki ön seçimlerde, yarışı önde götüren Demokrat adaylardan New York senatörü Hillary Clinton ve Kuzey Carolina eski senatörü John Edwards’la başabaş gittiğini gösteriyor.

Uzun zamandır partisinin aday adayları arasında en güçlü konumda olan Hillary Clinton için Iowa’da bir yenilgi, parti içindeki mücadelenin daha da zorlaşması anlamına gelebilir.

Clinton, Obama’ya karşı yürüttüğü kampanyada, Kongre üyeliği ve eski first leydilik yıllarında edindiği deneyimlere ağırlık veriyor:

"Değişim getirecek gücünüz ve deneyiminiz yoksa o zaman değişim, sizin için sadece herhangi bir kelimedir. Bense güçlü ve deneyimliyim."

Uzmanlar, iyi bir kampanya yürüten John Edwards’ın 2004 önseçimlerinde Iowa’da ikinci olduğunu hatırlatıyor. Yarışı önde götüren Demokrat liderler, seçimlerde, “deneyim” ve “değişim” arasında tercih yapılacağını söylüyor. Uzman Karlyn Bowman açıklıyor:

"Obama, değişimden en çok yararlanan aday. Kampanya boyunca hep değişim temasını işledi. Obama, siyasetin yeni yüzü. Farklı bir lider. Ama Hillary Clinton’u hepimiz çok iyi tanıyoruz. Bu durumun, Obama’nın işine yarayıp yaramayacağını Iowa’daki önseçimler gösterecek."

Cumhuriyetçi Parti başkan adayını belirleyecek yarışın nasıl biteceğini tahmin etmekse çok daha zor. Son haftalarda Arkansas eski valisi Mike Huckabee’nin, Iowa ve Güney Carolina gibi önseçimlerin ilk yapılacağı eyaletlerde her ankette yarışı önde götürdüğü görülüyor:

"Seçmenler, kendilerine söylediklerimin doğru olduğunu, içimden gelerek konuştuğumu biliyor."

Huckabee’nin kamuoyu yoklamalarında öne geçmesi Iowa’da aylardır önde giden Massachusetts eski valisi Mitt Romney için bir dezavantaj. Huckabee, ülke çapında önde giden New York eski belediye başkanı Rudy Giuliani’nin önüne de geçmek üzere. Kamuoyu araştırmalarına göre, seçmenler, 11 Eylül saldırılarından sonra halkın güvenini kazanan Giuliani’nin güçlü bir lider olduğunu düşünüyor. Ancak muhafazakarlar, Giuliani’nin kürtaj, eşcinsel hakları ve silah taşıma özgürlüğü gibi konulardaki tavrından hoşnut değil. Giuliani, fırtınalı özel hayatıyla da gündemde. Ancak siyasetçi, kazanma şansının yüksek olduğunu düşünüyor:

"Lider olmak istiyorsanız iyimser olmalısınız. Kötümserlikle liderlik yapamazsınız. Hep en kötüyü düşünerek, başınız eğik dolaşarak halka liderlik edemezsiniz."

3 Ocak’tan başlayarak önseçimlerin yapılacağı eyaletler sırasıyla Iowa, New Hampshire, Nevada ve Güney Carolina. 5 Şubat’taysa 20 eyalette birden önseçim yapılacak ve heyacan doruk noktasına çıkacak.

XS
SM
MD
LG