Erişilebilirlik

Almanya'da Sigara Yasağı


İtalya, İrlanda ve İngiltere gibi ülkelerin ardından, Almanya’da da kamuya açık yerlerde sigara içmek yasaklanıyor. 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren sigara yasağından en çok etkilenecek yerlerin başında resmi dairelerin yanısıra, lokanta ve kafeler geliyor.

Almanya’da dört aya yakın bir süredir devlete ait tüm binalarda, okullarda, uçaklarda, trenlerde, otobüslerde, taksilerde, havaalanlarında ve garlarda sigara içilmesi yasak. Ancak 1 Ocak 2008’den itibaren sigara içmeyenler eğlendikleri, yemek yedikleri ya da bir yorgunluk kahvesi içtikleri mekanlarda da rahat bir nefes alacak. Zira bu tarihten itibaren tiyatro ve sinemalarla, kafe, bar, lokanta ve diskoteklerde de sigara içilemeyecek. Berlin’de dünyaca ünlü Kurfürstendamm bulvarı üzerinde çeşitli lokalleri bulunan Sutay Tuncel, bu yasağa ilk başta duydukları tepkinin geçtiğini söylüyor.

Türk kahvehaneleri yasağa karşı

Sigara yasağının kapsamı ve sertliği Almanya’da eyaletlere göre değişiyor. Örneğin 800 bin Türk nüfusuyla Kuzey Ren Vestfalya veya 200 bin Türkün yaşadığı Berlin’de, yasak konusunda bazı istisnalar da var. Örneğin, diskolar haricindeki bar ve kafelerde, özel ve kapalı bölümlerde sigara içilebilecek. Ancak, ayrı bir mekan yapmak masraflı olacağı için, bir çok işletme sigara içmek isteyenleri kapının önüne göndermek zorunda kalacak.

Sigara yasağı, lokantaları belki çok etkilemeyecek, ama sigaranın vazgeçilmez olduğu mekanlar var: Erkeklerin buluşma adresi Türk kahvehaneleri. İşletmeciler de, müşteriler de, sigara yasağına karşılar.

Ancak, kahvehanelerin büyük bir bölümü dernek statüsünde olduğu için, özel mülkiyet sayılıyor ve yasak kapsamının dışında kalıyor. Dernek statüsündeki Türk kahvehaneleri gibi puro içilen özel mekanlar da, üyelik sistemi getirmeyi planlıyor. Sigara gibi nargile de yasak kapsamında; Almanya’da son iki yılda çok moda olan, nargile içilen yerlerin tarihe karışması bekleniyor. Ülkede sigara yasağının ilk altı ayı geçiş süreci olacak. Bu süre sona erdikten sonra, sigara içen müşteriden de, buna izin veren işletme sahibinden de, 100 ile 1000 Euro arasında ceza kesilecek.

XS
SM
MD
LG