Erişilebilirlik

28 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Pakistan eski başbakanı Benazir Butto’nun uğradığı suikastin ardından Pakistan’da istikrarı sağlamak için hemen harekete geçilmesi çağrısında bulunuyor:

Devlet başkanı Pervez Müşerref, Pakistan basını ve sivil toplumuyla bir kez daha karşı karşıya gelmesine neden olabilecek, ancak El Kaide’ye karşı etkisi olmayacak bir olağanüstü hal ilanından kaçınmalıdır. Bush yönetimi de, Benazir Butto’nun uğruna canını verdiği Pakistan’daki demokratik sürecin kesintisiz bir biçimde işlemesi için baskı yapmalıdır. Pakistan’da çoğunluğu oluşturan ılımlı kesimlerin, dün alçakça ama büyük bir zafer kazanan aşırı uçlara karşı başarılı olabilmesinin koşulu seçimlerin yapılması ve demokrasinin yeniden tesis edilmesidir.

New York Times da kaybedecek zaman olmadığı yorumunda bulunuyor ve Washington’un Pakistan’da demokrasiye dönüş için derhal harekete geçmesini istiyor:

Amerika, Pakistan’ın daha fazla parçalanmasına izin veremez. Son altı yılda yaşananlar, otoriter yöneticilerin, milyarlarca dolarlık Amerikan desteği alsalar bile, güvenilir müttefikler olmadıklarını ve güvenliği sağlayamadıklarını gösteriyor. Amerika artık Pakistan’da halkın desteğini ve saygısını kazanmış, El Kaide ve Taliban’la mücadele kararlılığına ve olanağına sahip güçlü bir demokratik yönetim kurulmasını desteklemelidir.

USA Today Butto’nun öldürülmesiyle Amerika’nın Pakistan’da istikrar sağlayabilecek önemli bir aktörü kaybettiği görüşüne yer veriyor. Suikastin devlet başkanı Müşerref’i de zayıflatacağını kaydeden gazete, Pakistan’ın büyük bir kargaşa ortamına sürüklenebileceği uyarısında bulunuyor:

Amerika’nın kısa vadede Müşerref’i desteklemek dışında bir seçeneği yok. Ancak uzun vadede, demokrasi yanlısı yeni liderler bulması gerekiyor. Butto suikasti, İslamcı militanlara büyük bir cesaret verecektir. Buna rağmen Butto’nun ölümü olumlu sonuçlara da yol açabilir. Pakistan halkı tehlikenin farkına varabilir, Müşerref ve diğer siyasi liderler demokratik kurumları güçlendirecek adımlar atabilir. Elindeki olanakların bütün kısıtlılığına rağmen, Amerika’nın tek seçeneği bu yönde baskı yapmaktır.

Boston Globe “Demokrasiye suikast” başlıklı yorumunda Butto’nun laik ve sivil bir demokratik yönetim oluşturmak amacıyla Pakistan’a döndüğünü hatırlatıyor. Gazete, suikastin tam de seçim kampanyası sırasında düzenlenmesini, saldırganların barbarlığının bir ölçütü olarak değerlendiriyor:

Butto’nun öldürülmesi, ailesi için büyük bir trajedi, lideri olduğu Pakistan Halk Partisi için ciddi bir kayıp ve nükleer silahlara sahip olan Pakistan’ın demokrasi karşıtı güçlerin saldırısıyla karşı karşıya olduğunu göstermesi açısından da en son uyarı oldu. Butto’nun öldürülmesi Pakistan halkının hak ettiği bir yönetime ve ihtiyaç duyduğu liderlere sahip olmadığını da gösteriyor. Pakistan halkının ihtiyacı meşru bir biçimde seçilmiş demokratik bir hükümet kurulması, hukukun üstünlüğü ilkesinin gerçek anlamda uygulanması, cehaleti ve gerici İslamcıların öğretilerini yenebilecek okullar açılmasıdır.



XS
SM
MD
LG