Erişilebilirlik

27 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post ,Türk ordusunun Kuzey Irak’taki PKK hedeflerini son on gün içinde en az üç kez vurduğunu belirtiyor. Gazete, Amerikalı yetkililerin, Türkiye’ye yapılan istihbarat desteğinin süreceği yönündeki açıklamalarına da yer veriyor:

“Verilen istihbarat desteğinin çok değerli olduğunu kaydeden Türkiye, bu destekten dolayı Amerika’ya şükranlarını sundu. Ancak bazı Iraklı liderler, özellikle de Iraklı Kürtler, gelişmeleri Amerika’nın Türkiye’nin Irak sınırlarını ihlaline göz yumması olarak değerlendirip tepki gösteriyor. Amerikalı generaller ise Irak’ın kuzeyindeki Kürt gerillalara yönelik operasyonların artmasının istikrarsızlığa yol açmasından endişe ediyor. Generaller, böyle bir durumda Amerikan ordusunun kaynaklarını Kuzey Irak’a yönlendirmek zorunda kalmasından ve bölgedeki Amerikan askerlerinin hedef haline gelmesinden kaygı duyuyor.”

New York Times da Amerika’nın operasyonları Türkiye’nin kendini savunma hakkını kullanması olarak değerlendirdiğini yazıyor. Haberde, operasyonların fiziki sonuçlarından çok psikolojik etkisinin önem taşıdığı görüşüne de yer veriliyor:

“Türkiye’nin önemli bir müttefik olması Amerika’yı hassas bir konuma sokuyor. Ancak Amerika, Türkiye’nin operasyonlarına karşı çıkan Kuzey Irak’taki Kürt yetkililerle ve Irak hükümetiyle de ilişkilerinin gerginleşmesini istemiyor. Irak’ın dağlık kesimlerinde üç bin beş yüz militanı olduğu tahmin edilen PKK ise Türk ordusuna yönelik misilleme eylemleri yapma tehdidinde bulundu.”

Los Angeles Times, Irak’ın kuzeyindeki Kürt parlamentosunun Kerkük’ün statüsünü saptayacak referandumun altı ay süreyle ertelenmesini kabul ettiğini duyuruyor. Haberde, Kürtlerin yapılacak referandumla Kerkük’ün bölgesel Kürt yönetimine bağlanacağından emin oldukları görüşüne yer veriliyor:

“Kerkük petrollerinin Kürtlerin eline geçeceği ve Kürt olmayanların ikinci sınıf vatandaş muamelesi göreceği gerekçesiyle Kürtler dışındaki bir çok kesim referanduma karşı çıkıyor. Türkiye’nin Kürt meselesine yaklaşımı sorunu daha da karmaşık hale getiriyor. Türkiye, Irak’taki Kürt azınlığa daha fazla ekonomik ve siyasi olanak sağlanmasının Türk hükümetine karşı mücadele veren ayrılıkçı Kürt gerillalara cesaret vereceğinden kaygı duyuyor.”

Boston Globe, Irak’ta şiddet olaylarının azalmasında Amerika’nın askeri önlemleri kadar Sünnilerin direnişçi güçlerden uzaklaşmasının da etkili olduğunu belirtiyor. Yapılan yorumda, Irak’ın geleceği açısından Sünnilerin yönetime daha fazla katılmasını sağlayacak önlemlerin gerekli olduğu vurgulanıyor:

“Amerikalı siyasetçiler eğer yakın bir gelecekte Irak’tan çekilmek istiyorlarsa, iktidar paylaşımının düzenlenmesi konusunda harekete geçmeleri gerekiyor. Sünnilere daha fazla kaynak ayrılması ve daha fazla siyasi yetki verilmesi için Irak hükümetine baskı yapmaları gerekiyor. Irak’ta birbirleriyle mücadele eden farkı etnik ve dini gruplar, hiç birinin tek başına ülkede egemenlik kuramayacağını ve mevcut anayasada belirtildiği türden bir bölgesel iktidar paylaşımının herkesin çıkarına olduğunu ne kadar erken kabullenirse, Irak halkının petrol zenginliğinden yararlanması da o kadar çabuk mümkün olacaktır. İşgal de o kadar erken bitecek ve Amerikan askerleri evlerine dönebilecektir.”
XS
SM
MD
LG