Erişilebilirlik

26 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’un gazetenin 18 Aralık tarihli başyazısını eleştiren mektubuna yer veriyor. Şensoy, mektubunda Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik operasyonlarının iddia edildiği gibi milliyetçi bir güç gösterisi olmadığını, PKK terör örgütünün eylemlerinden kaynaklandığını vurguluyor:

“Türkiye, Irak’ın ekonomik ve siyasi açıdan gelişmesi için en fazla destek veren ülkelerden biridir ve Irak’ın kuzeyindeki terörist oluşumdan kurtulmak dışında bir amacı yoktur. Boston Globe’un başyazısında PKK’lı “isyancıların” “gerilla” saldırılarını artırdığından bahsediliyor. Kullanılan bu terimler yanıltıcıdır. Amerika, Avrupa Birliği, NATO ve diğer ülkeler PKK’yı terörist bir örgüt olarak görmektedir.PKK, hem Türkiye, hem Irak, hem de Amerika için bir tehdittir. Bu nedenle Amerika bu mücadelede Türkiye’ye istihbarat desteği vermektedir.”

New York Times, Genelkurmay Başkanlığı’nın PKK’ya karşı düzenlenen operasyonla ilgili açıklamasını duyurduğu haberde bölgesel Kürt yönetiminin sivillerin zarar gördüğü yönündeki iddialarına da yer veriyor. Haberde, Türk ordusunun Amerikalı yetkililerle eşgüdümlü hareket ettiği belirtiliyor:

“Amerikalı yetkililer, Türkiye’nin PKK’ya karşı kendini savunma hakkı olduğunu kabul ediyor. Irak savaşında Amerika’nın önemli bir müttefiki olan Türkiye’ye istihbarat desteği veriyor. Ancak Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi de Amerika açısından önemli bir partner. Kürtlerin yaşadığı bu bölge, Irak’ın en istikrarlı bölgesi. Hem Kürt yönetimi hem de Irak hükümeti Türkiye’nin saldırılarına karşı çıkıyor ancak kendileri de militanlara karşı harekete geçmiyor. Amerikalı yetkililer, Türkiye’yi Irak’ta istikrarı bozacak biçimde hareket etmemesi konusunda uyarıyor.”

Washington Post, Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in Arjantin’de cumhurbaşkanı seçilen Christina Fernandez de Kirchner’in seçim kampanyasına gönderdiği 800 bin doların ele geçirildiğini duyuruyor. Gazete, Amerikan karşıtı politikalar izleyen Kirchner çiftinin Arjantin’i Venezüella’nın dümen suyuna soktuğu yorumunda bulunuyor:

“Skandal ortaya çıktıktan sonra Kirchner’in gösterdiği tepki, Arjantin’in dış politikasında değişiklik bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı. Kirchner, Beyaz Saray’ı kirli oyunlar tertip etmekle ve Bush yönetimini Arjantin’e boyun eğdirmeye çalışmakla suçlayan Chavez’in yanında saf tuttu.”

Christian Science Monitor, bütün dünyanın Hindistan’ı Çin’e karşı dengeleyici bir güç olarak gördüğü bir dönemde Çin ile Hindistan’ın ortak askeri tatbikat düzenlemesini beklenmedik bir gelişme olarak değerlendiriyor. Gazete, iki ülke arasında ticari ve siyasi ilişkilerin de arttığına dikkat çekiyor:

“Kimse Hindistan’la Çin’in bir ittifak kurmak üzere olduğunu düşünmüyor. Ancak uzmanlar, Hindistan’ın politikalarını Çin karşıtlığıyla belirlemek zorunda olmadığını kaydediyor. Tam tersine son askeri tatbikat gibi gelişmeler, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendiğini gösteriyor ve bu yönelimin hızlanarak artması bekleniyor. Aslında askeri tatbikatlar veya bakanlar arası görüşmelerden çok daha önemli bir başka gelişme iki ülke arasındaki ticari ilişkilerde yaşanıyor. Çin, yakında Hindistan’ın en büyük ticari ortağı sıfatını Amerika’dan devralabilir.”

XS
SM
MD
LG