Erişilebilirlik

Avrupa'da Hristiyanlar Daha da Dindarlaşıyor


Hristiyan aleminin en önemli bayramı sayılan Noel. Hz. İsa'nın doğum günü dolayısıyla kutlanan bayram öncesinde Almanya’nın dünyaca saygın Bertelsmann Vakfı'nın yaptırdığı bir anket, başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinde yaşıyan Hristiyanların giderek dindarlaştığını ortaya koyuyor.

11 Eylül 2001 tarihinde New York’daki Dünya Ticaret Merkezi'ne gerçekleştirilen terör saldırısının ardından hem Batı hemde Doğu toplumlarının daha dindarlaştıkları tezi, Bertelsmann Vakfı’nın araştırmasında doğrulanıyor. Vakfın 21 ülkede 18 yaşın üzerindeki 21 bin kişiyle yaptığı anketin sonuçlarına göre, Avrupa’nın en dindar toplumlarını İtalyan ve Polonyalılar oluşturuyor. Ankete katılan İtalyan ve Polonyalıların yüzde 89'u ‘dindar’, yüzde 44'ü de ‘koyu dindar’ olduklarını belirtiyor. Almanya’da ise Hristiyanların yüzde 70'i dinin kendileri için ‘önemli’ olduğunu belirtiyor. Toplumun yüzde 18'i, kendini ‘koyu dindar’ olarak tanımlıyor ve Hristiyanlığın kurallarına göre yaşadığını vurguluyor.

Batı toplumlarında dinin ve dindar insanların sayısının önemini kaybedeceğine dair tahminlerin yanlış çıktığı belirten Bertelsmann Vakfı yöneticisi Martin Rieger, 11 Eylül sonrasında Almanya örneğinde olduğu gibi Batılı toplumların da dini yeniden keşfettiğini savunuyor:

"Bu araştırmayı toplumların derinleşen dindarlığının bir aynası olarak algılamak gerekiyor. Bunu toplumsal bir gerçek olarak kabul etmekten kaçamayız. Aynı zamanda Batı toplumlarında da laik düşüncenin, insanları dinden uzaklaştıracak yada dini red edecek boyutta yaygın olmadığını da tespit edebiliyoruz."

82 milyonluk ülkede nüfusun yüzde 60'a yakınını Katolikler ve Protestanlar teşkil ediyor. İslam ise, ülkedeki üçüncü büyük din konumunda. Islam dinine mensup olanların nüfus içindeki oranı ise yüzde dört. Essen kentinde bulunan Türkiye Araştırmalar Merkezi yöneticisi Faruk Şen, dindarlaşmanın Almanya’daki Türkler arasında da belirgin olduğunu, çok dindar olduklarını söyleyen Türklerin oranının yükseldiğini söylüyor.

Sokakdaki vatandaş da, Bertelsmann Vakfı’nın araştırmasında çıkan sonuçları doğrularcasına, dine düşkünlükteki artışın hem İslam hem de Hristiyan toplumlarda hissedildiğini belirtiyor.

Araştırmanın en ilgi çekici noktalarından biri ise Çin’le bağlantılı. Buna göre, 1.5 milyarlık bir nüfusa yaklaşan Çin’de hem Hristiyanlık hem de İslam ve bu dinlere inananların sayısı giderek daha yaygınlaşıyor. Bu eğilim sürerse, Çin dünyanın en büyük Hıristiyan ülkesi aynı zamanda belki de en büyük Müslüman ülkesi olacak.
XS
SM
MD
LG