Erişilebilirlik

Amerika'da Eski Maden Ocağı Yeniden Açılıyor


Wyoming eyaletinde elektrik üretmeye yetecek kadar kömür sağlayamadığı için terk edilen bir maden ocağı yeniden açılıyor. Madenin sahibi olan firma çevreye zarar vermeden enerji üretmek için yeni bir yol bulduğunu açıkladı.

Kömür Amerika’nın enerji ihtiyacının yarıdan fazlasını karşılıyor. Ancak Wyoming’in Glenrock madenindeki gibi kömür biterse ne olacak? Madenin sahibi Rocky Mountain Enerji Şirketi yetkilisi Leslie Blythe yasalara göre kapatılan maden ocaklarının bulunduğu bölgenin en kısa zamanda eski haline döndürülmesi gerektiğini söylüyor. Blythe, “Çayırlığın eski haline döndüğünü görüyorsunuz. Yaban hayvanları geri geliyor. Doğa madeni geri alıyor” diyor.

Ancak geçen 40 yılda 100 milyon tondan fazla kömür ürettikten sonra madenin sahipleri altı bin dönümlük arazi için yeni planlar yapıyor. Toprağın altındaki zenginlik bitse de toprağın üzerinde, bol bulunan ve yenilenebilir bir kaynak olan rüzgar enerjisi var. Leslie Blythe şöyle konuşuyor: “Araziye yerleştirdiğimiz cihazlarla bir yıldır rüzgarın durumunu inceliyoruz. Burası enerji üretmeye yetecek kadar rüzgarlı bir bölge.”

Glenrock Rüzgar Enerjisi Projesi 66 dev rüzgar türbünüyle yüz megavat enerji üretmeyi planlıyor. Yerel yetkili Jim Wilcox, projenin çevre dostu enerji üretmekle kalmayacağını aynı zamanda yerel ekonomiye katkıda bulunarak yeni iş alanları açacağını söylüyor. Jim Wilcox, emlak ve katma değer vergileri sayesinde gelirlerinde az da olsa artış olacağını söylüyor. Wilcox, istihdamın da artacağını, tesislerin inşaatında ve işletilmesinde birçok kişinin çalışma imkanı bulacağını belirtiyor.

Amerikan Rüzgar Enerjisi Derneği’ne göre, rüzgar santralları ülkenin elektrik ihtiyacının ancak yüzde birini karşılıyor. Bu oranın gelecek on yılda yüzde altıya çıkacağı tahmin ediliyor. Glenrock’daki rüzgar enerji santralının gelecek yıl Ekim ayında hizmete girmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG