Erişilebilirlik

Böbrek Satışı Yasallaşsın mı Tartışmaları


2 yaşındaki Dominick Lawson’un böbrekleri doğuştan hasta. Bu nedenle annesi Kelly Lawson, Dominick’i her 48 saatte bir diyaliz için hastaneye getiriyor. Dominick Amerika’da böbrek nakli için sırada bekleyen hastalardan sadece biri. Ancak sıra o kadar uzun ki birçok hasta böbrek naklinden önce ölüyor. Bazı doktorlar bu yüzden sistemin değiştirilmesini istiyor.

Amerikan Transplantasyon Cerrahları Birliği eski başkanlarından Doktor Arthus Matas şöyle konuşuyor: “Böbrek satmak ya da satın almak, ilk başta insana çok yanlış bir şeymiş gibi geliyor. Ancak sistem değiştirilmediği sürece böbrek nakli bekleyen ve diyalize bağlı yaşayan hastalar sonunda hayatlarını kaybedecekler”.

Amerikan hükümeti ve Ulusal Böbrek Vakfı gibi bazı büyük tıp kuruluşları, böbrek satışına karşı çıkıyor. Tanınmış bir başka cerrah, Doktor Gabriel Danovitch de bu gruptan. Danovitch, “Amerika’da böbrek satışına izin verilirse böbreklerini ilk satışa çıkaracak olanlar, toplumun en zayıf ve savunmasız kesimi olacak. Paraya muhtaç bu kişiler, sağlık durumları hakkında yalan bile söyleyebilirler” diye konuşuyor.

Ancak doktorlar, böbrek nakli gereken hasta sayısının arttığını, bu nedenle daha çok böbreğe ihtiyaç olduğunu söylüyor. Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doktor Dorey Segev’e göre, böbrek yetmezliğinden şikayet edenler çoğaldı. Bu nedenle böbrek nakline ihtiyacı olan hastaların sayısı da artıyor.

Doktor Arthur Matas hükümetin böbrek satışlarını denetlemesi, böbreğini satmak isteyenlerin ameliyattan önce fiziksel ve ruhsal değerlendirmeden geçirilmesi, ameliyat sonrasında da kontrol altında tutulması gerektiğini söylüyor. Doktor Matas, Amerika’da kan, sperm ve yumurta satışının yasal olduğunu hatırlatıyor. Uzman, böbrek naklinin, diyaliz ve uzun vadeli bakım masraflarını ortadan kaldıracağını savunuyor. Matas, böbrek satışı sisteminin işe yarayıp yaramayacağını anlamanın tek yolunun pilot programların denenmesi olduğunu söylüyor.

Şu anda Amerika’da böbrek satışıyla ilgili yasanın değiştirilmesini ve satışların yasallaştırılmasını destekleyenlerin sayısı oldukça az. Ancak Doktor Matas, binlerce kişinin hayatını kurtaracağına inandığı için bu konudaki çalışmalarına devam ediyor.

XS
SM
MD
LG