Erişilebilirlik

İsrail'den Gece Yarısı Operasyonu


İsrail’in geceyarısından sonra Gazze’ye düzenlediği hava saldırısında iki Hamas militanı öldürüldü. Bir diğeri yaralandı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Gazze’deki operasyonlara son vermeyeceklerini ve uluslararası toplumun temel ilkelerini kabul etmeyen unsurlarla görüşme yapmayacaklarını açıkladı. Hamas örgütü, geçen hafta ateşkes çağrısında bulunmuştu.

Bu arada İsrailli yetkililer, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da Yahudi yerleşimciler için yeni konut inşaatları yapılacağını duyurdu. Yetkililer yeni konutların inşaası için önümüzdeki yıl, 25 milyon Dolar bütçe ayrıldığını açıkladı. Bu bütçenin İsrail parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

Yeni imar planına göre, Doğu Kudüs’teki Har Homa yerleşim birimine 500, Kudüs’ün biraz dışındaki Maale Adumim yerleşim birimine de 240 konut eklenmesi öngörülüyor. Doğu Kudüs ve Batı Şeria’yı 1967 savaşında işgal eden İsrail, bu tartışmalı bölgelerde yeni Yahudi yerleşimleri inşa etmeyi sürdürüyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas İsrail’in açıklamasına tepki gösterdi. Abbas, tam barış görüşmelerine yeniden başlandığı sırada İsrail’in bu kararına anlam veremediğini söyledi.

2003 yılında hazırlanan Yol Haritası adlı barış planı, İsrail’in yerleşim inşaatlarına bir an önce son vermesini, Filistinlilerin de militanların saldırılarını durdurmasını şart koşuyor.

XS
SM
MD
LG