Erişilebilirlik

Ankara'nın Gündemi Operasyon


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak’ın kuzeyine düzenlediği operasyonlar, Ankara gündemindeki ağırlığını koruyor. TSK’ya bağlı savaş uçakları, önceki hafta düzenlenen geniş kapsamlı hava harekatının ardından Kuzey Irak'taki PKK hedeflerini bir kez daha vurdu. Operasyonu kamuoyuna duyuran Genelkurmay Başkanlığı, operasyon sonuçlarının önümüzdeki günlerde görsel olarak açıklanacağını belirtirken, benzer operasyonların 'her durum ve şartta' süreceği görüşünü yineledi. Kuzey Irak'taki operasyonları Amerika ile koordineli biçimde yürüten Türkiye'nin PKK ile mücadelede 'etkin sonuç' beklentisi sürüyor.

TSK, kuzey Irak'a operasyon için hükümetten 28 Kasım'da aldığı yetkinin üstünden henüz bir ay geçmemişken bölgeye üç operasyon gerçekleştirdi. 1 Aralık'ta kuzey Irak sınırları içinde 50-60 kişilik PKK'lı gruba müdahale eden TSK, 16 Aralık gecesi bölgeye ilk geniş kapsamlı hava harekatını düzenledi. Bu harekatın birinci haftasında da Türk uçakları kuzey Irak'taki PKK hedeflerini yeniden vurdu.

Genelkurmay Başkanlığı, tıpkı önceki tüm operasyonlar gibi son operasyonu da İnternet sayfasından yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyurdu. Açıklamada, Türk jetlerinin PKK'ya ait önemli hedefleri 22 Aralık günü 14.25-15.00 saatleri arasında vurduğu belirtilirken, bu hedefler arasında PKK tarafından kaçırılan 8 askerin tutulduğu Çemço bölgesinin yanısıra örgütün en büyük ana kamplarından olan Zap bölgesinin de bulunduğu kaydedildi. Genelkurmay, 16 Aralık'ta Kandil Dağı bölgesine yapılan harekatın kamuoyunda başarılı bulunmasına karşın 'bazı çevrelerce' küçümsendiğinden yakındığı açıklamasında, TSK'nın yaptığı operasyonların sonuçlarının önümüzdeki günlerde görsel olarak duyurulacağına vurgu yaptı. Açıklamada, benzer operasyonların 'yurtiçi ve sınırötesinde', 'arazi ve iklime bağlı kalmaksızın' süreceği de duyuruldu.

ABD ile Koordinasyon

TSK'nın operasyonlarına Irak hava sahasını Türk uçaklarına açarak 'tam destek' veren Amerika ise Türkiye ile 5 Kasım'da başlattığı 'etkin istihbarat paylaşımı'nı sürdürüyor. Ancak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım'da Başkan Bush ile yaptığı görüşmede Bölgesel Kürt Yönetimi'ni tanıma ve PKK'lılar için af sözü verdiği yönünde İngiliz The Economist dergisinde yayımlanan makale Ankara'da rahatsızlık kaynağı oldu. Başbakanlık tarafından yazılı bir açıklamayla yalanlanan makalenin tamamen 'fikir yürütme' yöntemiyle kaleme alındığı belirtilirken, Türkiye ile Amerika'nın 5 Kasım'da PKK'yı 'ortak düşman' ilan ettiği hatırlatıldı.

Başbakan Tayyip Erdoğan da, "Sınırötesi operasyon sürecini akılla, bilimle, teknolojiyle yaptık. Bundan sonra da böyle yürüyecek" diyerek, Türkiye'nin PKK'yla mücadeleden 'etkin sonuç' almaktaki kararlılığını bir kez daha yineledi. Tüm bu gelişmeler ışığında TSK’nın Kuzey Irak’a düzenlediği operasyonlar ve yankılarının Ankara gündemindeki ağırlığını uzun bir süre koruyacağı beklentisi öne çıkıyor.
XS
SM
MD
LG