Erişilebilirlik

21 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe İsrail Hükümeti’nin Hamas’tan gelen ateşkes önerisini ciddi biçimde değerlendirdiğini belirtiyor. Gazete, bu dönemde yapılacak bir ateşkesin kapsamlı bir barış anlaşmasına yol açabileceği görüşüne yer veriyor:

Mısır’ın arabuluculuğuyla bile olsa İsrail ve Hamas arasında karşılıklı fayda esasına dayalı bir ateşkes ilan edilmesi durumunda, iki devletli çözüme engel oluşturan Hamas’ın artık bu çözümü desteklemesinin de önü açılabilir. Böyle bir değişim kısa vadede gerçekleşmeyebilir. Ancak Hamas’ın barış çabalarını engellemek yerine barış yanlıları arasında yer alması hem İsrail’in, hem Mahmut Abbas yönetiminin, hem de komşu Arap ülkelerinin çıkarınadır.

Washington Post Güney Kore’de yeni devlet başkanı Lee Myung-bak’ın ülkesinin Kuzey Kore’ye yönelik politikasında önemli bir değişime gideceğini yazıyor:

Güney Kore’de görevi devretmeye hazırlanan devlet başkanı Roh Mooh-hyun, Kuzey Kore’de otoyollar, demiryolları ve limanlar inşa edilmesi için milyarlarca dolar harcanacağı vaadinde bulunmuştu. Güney Kore, ileride Kuzey Kore ile birleşeceğini düşünüyor ve söz konusu yatırımlar bu açıdan büyük önem taşıyor. Ancak yeni devlet başkanı Lee, Kuzey Kore nükleer programı konusunda verdiği sözleri tutana kadar kaynak aktarımına başlamayacağını duyurdu. Bu politika değişikliği, Kuzey Kore lideri Kim Jong-il’i nükleer programı konusunda ilk kez bir tercih yapmaya zorlayabilir.

USA Today Küba Devlet Başkanı Fidel Castro’nun iktidarı devretmeye hazırlandığını belirtiyor ve Amerika’nın Küba’ya karşı 50 yıldır izlediği politikanın başarısız olduğunu yazıyor. Gazete, Küba’ya uygulanan ambargonun amacına ulaşmadığını vurguluyor:

Amerikan hükümeti, Amerikan vatandaşlarının Küba’ya gitmesini önlemeye çalışırken, Kübalılar’ın Amerika’ya akını sürüyor. Ülkenin kaçak göçmenlerle dolduğunu her fırsatta tekrarlayan Cumhuriyetçi başkan adayları Kübalı göçmenler konusunda ağızlarını bile açmıyorlar. Acaba bunun nedeni, Kübalı göçmenlerin blok halinde Cumhuriyetçi Partiye oy vermesi olabilir mi? Bush yönetimi, Castro ailesi iktidardan ayrılmadıkça Küba’ya yönelik politikasında bir değişiklik yapmayacağını söylüyor. Ancak 50 yıldır süren ambargo başarısız olduğuna göre artık Küba’yla diyalog kurma zamanı gelmedi mi?

Los Angeles Times El Kaide üyesi olduğu iddiasıyla sorgulanan bazı zanlıların sorgu kayıtlarının imha edilmesi konusunda Bush yönetiminin geri adım attığını yazıyor. Ancak gazete, yönetimin Kongre ile işbirliği yapma kararının kolay alınmadığını vurguluyor:

Yönetimin ilk başta sergilediği katı tavrını gözden geçirmesini sağlayan tek unsur Kongre’nin baskısı değil. Washington’daki bir federal yargıç, Guantanamo’daki tutukluların avukatları tarafından yapılan bir başvuruyu kabul etti. Bugün görülecek davada, avukatların Guantanamo’daki işkence kanıtlarının korunması konusundaki mahkeme emrini gündeme getirmesi bekleniyor. Yönetim Guantanamo ile yok edilen video kayıtları arasında bir ilişki olmadığını savunabilir. Ancak Kongreyi yok sayan yönetim, federal bir yargıca aynı tavrı gösteremez.





XS
SM
MD
LG