Erişilebilirlik

ABD'den İran'a Irak Uyarısı


Ortadoğu’daki Amerikan kuvvetlerinin komutanı İran’ı, Irak'taki isyancıları desteklemekten vazgeçmeye çağırdı.

Amiral William Fallon İran’ın Iraklı isyancılara sınırdan patlayıcı madde sevkiyatını yavaşlattığını ve belki de kestiğini, fakat İran’dan doğrudan bir işbirliği belirtisi gelmediğini belirtti. Amiral Fallon, Amerikalı ve İranlı diplomatların Irak’ın güvenliği konusunda bu ayın sonunda bir toplantı yapacaklarını da kaydetti.

Amerika Savunma Bakanlığı bu hafta başında, İran’ın, son üç ayda Iraklı Şii milisleri eğitip silahlandırmaya devam ettiğini belirten bir rapor yayınlamıştı.

Öte yandan Irak’ta düzenlenen bombalı intihar saldırısında, biri Amerikan askeri en az 14 kişi öldü, 10 kişi de yaralandı.

Diyala ilinin Kenan kasabasındaki saldırının Amerikan birlikleriyle işbirliği yapan Sünni Arapları hedef aldığı açıklandı. Bedenine patlayıcı saran intihar bombacısı, bir karakolun yakınındaki kalabalığın içine girerek kendisini havaya uçurdu.

Bu arada Başkan Bush, bazı ilerlemeler kaydedilmekle birlikte Irak’ta siyasi alanda sağlanan gelişmeyi yeterli görmediğini söyledi. Bush, Amerika’nın Iraklı liderlere siyasi uzlaşma ve reformlar için baskı yapmaya devam edeceğini belirtti.

Bu arada Kurban Bayramı dolayısıyla Irak’ta yaklaşık 100 tutuklu daha serbest bırakıldı.

Amerikan ordusu tarafından yapılan açıklamaya göre, Hac döneminde toplam 850 tutuklu serbest bırakıldı.

XS
SM
MD
LG