Erişilebilirlik

Belçika'da Ek Güvenlik Önlemleri


Belçika’da el-Kaide’nin hapisteki bir üyesini kaçırmayı planlamakla suçlanan 14 teröristin tutuklanmasının ardından sıkı güvenlik önlemleri alındı.

Polis, bugün düzenlenen bir operasyonda yakalanan 14 kişinin, Nizar Trabelsi adlı teröristi cezaevinden silah ve bomba kullanarak kaçırmayı planladıklarını açıkladı.

Yetkililer, metro, tren istasyonları, hava alanları ve alışveriş merkezlerinde güvenlik önlemlerini arttırdıklarını ve bu durumun yılbaşına kadar devam edeceğini bildirdi. Amerikan Elçiliği, Brüksel’de terör saldırısı tehlikesinin arttığını belirterek Amerikan vatandaşlarına ihtiyatlı olmaları uyarısında bulundu.

Belçika polisi 14 aşırı İslamcı’nın tutuklanmasıyla sonuçlanan bir dizi operasyon düzenledi. Operasyonlar, Belçika’daki Amerikan Üssü Kleine Brogel’e saldırı hazırlığındayken yakalanarak tutuklanan Nizar Trabelsi’nin firarını engellemek amacıyla gerçekleştirildi.

Savcılık yetkilileri, Trabelsi’nin firarını planlayan grubun bunu güce başvurarak gerçekleştirme hazırlığında olduğunu ve aşırı bir İslam vizyonuna sahip olduklarını açıkladı. 37 yaşındaki, Tunus kökenli Trabelsi 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 100 kadar Amerikan askeri personelinin görev yaptığı Kleine Brogel’e bombalı saldırı hazırlığında olduğunu kabul eden Trabelsi, El Kaide lideri Usama Bin Ladin’in de manevi babası olduğunu ifade etmişti.

Kleine Brogel stratejik öneme sahip bir üs çünkü burada konuşlu Belçika F-16’ları ABD’nin kontrolündeki nükleer başlıklı füzeleri taşıyorlar. Trabelsi’nin bu üssün yanı sıra Paris’teki Amerikan Büyükelçiliği’ne yönelik olarak da kimyasal silahlı bir saldırı düzenlemeyi planladığı belirtilmişti.

Polis o dönemde yaptığı operasyonlarda Trabelsi’nin evinde, biyolojik ve kimyasal silah üretme amaçlı bazı formüller ele geçirmişti. Trabelsi’nin firarını engelleme amaçlı bu operasyonların yanı sıra ülkedeki güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Bunun nedeni ise terörle mücadele birimlerinin, Belçika’ya yönelik bir terörist saldırı ihitmalinin yüksek olduğunu açıklamaları.

Olası bir terörist saldırıyı ihtimal dahilinde gören Belçika hükümeti, havalimanları, metrolar ve başkent Brüksel’deki belli merkezlerde görünür ve gizli güvenlik önlemlerini artırdı. Yetkililer önlemlerin düzeyinin 2 Ocak’a kadar aynı seviyede tutulacağını duyururken halktan dikkatli olmasını ancak paniğe kapılmamasını talep etti. Belçika İçişleri Balanlığı da şüpheli kişi ya da paketlerin ihbar edilmesini istedi.

Brüksel’deki Amerikan Büyükelçiliği de herhangi bir Amerikan hedefine yönelik tehdit algılaması bulunmadığını belirtmekle birlikte bu ülkede yaşayan vatandaşlarını “Brüksel’de terörist eylem olasılığının yükseldiği” konusunda uyardı.

Amerikan Büyükelçiliği, Belçika’da yaşayan ya da Belçika’ya seyahat eden vatandaşlarından özellikle kalabalık ortamlarda dikkatli olmalarını istedi.

XS
SM
MD
LG