Erişilebilirlik

20 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Türkiye'nin kuzey Irak'taki PKK kamplarına düzenlediği operasyon öncesinde Amerika'ya yeterince bilgi vermediği iddiasının gündeme geldiğini yazıyor. Gazete, Amerikalı yetkililerin ortada ciddi bir sorun olmadığı yönündeki açıklamalarına da yer veriyor.

"Türkiye'nin düzenlediği operasyon Amerika'yı, bir NATO üyesi olan Türkiye ile Kürt militanlara karşı harekete geçmeyi reddeden Irak hükümeti arasında bıraktı. Ancak Amerikalı yetkililer, bir sorun yaşandığı izlenimine yer vermemek için sınırı geçen Türk askerlerinin sayısının bir kaç yüzle sınırlı olduğunu ve sınırdan sadece iki mil içeri girdiklerini duyurdular. Bush yönetiminin üst düzey yetkilileri de Türkiye ile Amerika arasındaki işbirliğinden memnun olduklarını açıkladılar."

Christian Science Monitor İran'ın muhaliflere ve kadınlara yönelik baskıcı politikaları nedeniyle Birleşmiş Milletler tarafından uyarıldığını hatırlatıyor. Yapılan yorumda, İran'ın en büyük düşmanının Amerika değil kendisi olduğu görüşüne yer veriliyor.

"İran'da yaşanan sorunlar, 21 muhalefet partisinin ülkeyi krizden çıkarmak için bir koalisyon kurmasına neden oldu. Eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, İran'da yoksul halkın mevcut yönetim tarafından değil muhalefet tarafından temsil edildiği görüşünün benimsenmesini sağladı. Bu da, yönetimin sorunlardan Amerika'yı sorumlu tutma politikasının gerçeği yansıtmadığını gösteriyor. Asıl düşman, ekonominin kötü yönetilmesi ve siyasi baskılardır. Kendi halkının insan haklarını çiğneyen ve ülkenin petrol gelirlerini boşa harcayan yönetim, kendi bindiği dalı kesiyor."

Boston Globe Rusya'nın İran'a nükleer yakıt göndermesini destekliyor. Gazete, Buşehr reaktörüne gönderilen yakıt çubuklarının Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı denetiminde olacağını belirtiyor ve böylece İran'ın kendi topraklarında denetimsiz bir biçimde uranyum zenginleştirmesine gerek kalmayacağını vurguluyor.

"İran eskiden barışçıl amaçlı nükleer yakıt sağlanması konusunda dışarıya bağımlı olamayacağını öne sürüyordu. Ancak artık Rusya bu gerekçenin inandırıcılığını ortadan kaldırdı. Artık Bush, İran'a Amerika'nın önerebileceği en iyi teklifi sunmalıdır. Bu teklif sadece İran'a nükleer yakıt sağlanması konusunda uluslararası bir garanti içermekle kalmamalı, İran'ın güvenliği ve küresel ekonomiye entegrasyonu gibi başlıkları da içermelidir. İran'daki mollalar ya nekleer enerjiye, güvenliğe ve refaha sahip olacaklar ya da kendi zenginleştirilmiş uranyumlarına. ama ikisine birden sahip olamazlar."

New York Times Libya devlet başkanı Muammer Kaddafi'nin Fransa ve İspanya temaslarını değerlendiriyor. Gazete, Batı dünyasıyla ilişkilerinin geliştirmeye çalışan Kaddafi'nin bu ziyaretler sırasında isteğine kavuşamadığı yorumunda bulunuyor.

"Albay Kaddafi, uluslararası arenadaki imajını düzeltmeye çalışıyor. Libya'nın gizli bir nükleer programa sahip olduğunu kabul ederek bu programdan vazgeçmesi ve Avrupalı hemşireleri serbest bırakması bu çabanın bir parçasıydı. Ancak Fransa İnsan Hakları Bakanı Yade'in de dediği gibi Kaddafi'nin hala kat etmesi gereken uzun bir mesafe var."

XS
SM
MD
LG