Erişilebilirlik

Amerikan İstihbaratıyla Operasyon


Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, kuzey Irak’a yapılan son hava saldırısının, Amerika tarafından verilen istihbarat doğrultusunda yapıldığını söyledi.

Büyükelçi Nabi Şensoy, kuzey Irak’taki PKK hedeflerine yapılan Pazar günkü iki ayrı hava saldırısına toplam 50 savaş uçağının katıldığını açıkladı.

Şensoy, Kandil dağlarındaki PKK mevzilerine yönelik saldırılar sonucu terör örgütünün altyapısına büyük darbe indirildiğini söyledi. Büyükelçi, Türkiye’nin saldırılarındaki başarıyı Amerika’nın Türkiye’yle paylaştığı istihbarata bağladı, ancak Amerikalı yetkililerin operasyondan ne zaman ve ne şekilde haberdar edildiğini açıklamadı. Önceki gün Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Amerika’nın PKK konusunda hem Türkiye hem de Irak’la bilgi paylaşımına devam ettiği belirtilmişti. Yine de Amerikalı yetkililer, Türkiye’nin hava operasyonuna istihbarat desteği verdiklerini doğrulamaktan kaçınıyor.

Irak hükümeti hava saldırılarını kınadı. Hükümet sözcüsü, saldırıların “kabul edilemez” olduğunu açıkladı ve bunun, çözümü zor sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi ise, daha da sert bir ifade kullanarak, operasyonu, Irak’ın toprak bütünlüğüne karşı yapılmış bir saldırı olarak niteledi. Kürt yönetimi, Irak hava sahasını kontrol eden Amerika’yı da buna onay vermekle suçladı.

Büyükelçi Şensoy, son aylarda kuzey Irak’taki gelişmeler ve PKK sorunu nedeniyle gerginleşen Türk - Amerikan ilişkilerinin, Kasım ayındaki Erdoğan-Bush görüşmesinden bu yana iyileştiğini söyledi. Pazar günkü operasyona Amerika’nın istihbarat desteği vermesinin, bu yeni işbirliğini gösteren en somut kanıt olduğunu belirten Şensoy, hava saldırılarının devam edeceği mesajını verdi: “Daha önce de bu konuda ne gerekiyorsa yapılacağı duyurulmuştu. Bu, bir kerelik bir operasyon değil” diyen Şensoy, hava saldırılarının amacına ulaştığını ve PKK hedeflerinin tam isabetle vurulduğunu söyledi. Ancak nihai amacın PKK terör örgütünü Irak’ın kuzeyinden temizlemek olduğunu belirten Nabi Şensoy, Türkiye’nin bunu başarmak için gereken herşeyi yapacağının bir kez daha altını çizdi.

XS
SM
MD
LG