Erişilebilirlik

'Önceden Haberdar Edildik'


Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü Geoff Morrell, Türkiye'nin hafta sonunda düzenlediği hava saldırısıyla ilgili olarak Washington’un önceden bilgilendirildiğini söyledi.

Morrell, Türkiye’nin hava harekatı düzenleyeceğini, “Ankara İrtibat Merkezi” aracılığıyla Washington’a ilettiğini vurguladı.

İstihbarat paylaşımının sağlandığı Ankara İrtibat Merkezi’nde Amerikalı ve Türk subaylar görev yapıyor.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü, basında yer alan iddiaların aksine, Amerika’nın hava operasyonu düzenleneceğinden haberdar olduğunu; bu konuda herhangi bir şikayetleri olmadığını kaydetti.

Amerika’nın Türkiye’yle PKK terör örgütü konusunda istihbarat paylaştığını hatırlatan Morrell, ancak son hava harekatının düzenlenmesinde Amerika’nın nasıl bir rol aldığı konusunda ayrıntı vermeyeceğini söyledi.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Geoff Morrell, Irak hükümetinin operasyon düzenleneceği konusunda önceden haberdar edilmediği ve bu nedenle şikayetçi olduğuna dair bilgi almadığını belirtti.

Öte yandan Geoff Morrell, Türkiye’nin egemen bir devlet olduğunu; kendini savunma hakkını kullandığını, ve bunun için Amerika’da izin almak durumunda olmadığını vurguladı. Türkiye’yle Amerika arasında yakın bir işbirliği olduğunu belirten bakanlık sözcüsü şöyle konuştu: “Türkiye’yle Amerika arasında koordinasyon yapılıyor; önceden bilgi veriliyor; ancak izin istenmiyor. Savunma Bakanlığı bu koordinasyonun yeterli olduğu görüşünde.”

Türkiye’nin kuzey Irak’ta PKK hedeflerine karşı düzenlediği kara harekatı konusunda, Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü Geoff Morrell, şöyle konuştu: “PKK tehdidine karşı Türkiye’nin kendini savunma hakkı var ve bu haklarını kullanıyorlar.”

XS
SM
MD
LG