Erişilebilirlik

19 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Kerkük'e yaptığı ziyaretin tam da Türk ordusunun PKK'ya karşı düzenlediği operasyon nedeniyle bölgedeki gerginliği arttığı bir döneme denk geldiğini belirtiyor. Gazete, operasyon nedeniyle Amerika'nın Ankara ile Bağdat arasında kaldığı yorumuna yer veriyor:

“Amerikalı askeri yetkililer Türk askerlerinin Irak'a sadece üç kilometre girdiklerini ve sayılarının birkaç yüzle sınırlı olduğunu söyledi. "Türkiye'nin şu ana kadar yaptığı hiçbir şey sürpriz değil" diyen bir askeri yetkili, "istihbarat paylaşımı konusunda verdiğimiz sözü tuttuk ancak operasyona Türkler karar verdi" açıklamasında bulundu. Amerikalı askeri yetkililer Türk ordusunun düzenlediği operasyonun bittiği izlenimini taşıdıklarını söylediler.”

Washington Post ise Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani'nin, Washington'un Türkiye'ye operasyon konusunda verdiği destek nedeniyle Dışişleri Bakanı Rice'a tepki gösterdiğini duyuruyor. Haberde, Barzani'nin Rice ile görüşmeyi kabul etmediği hatırlatılıyor:

Rice'ın Irak ziyareti, Amerikan askerlerinin takviye edilmesinden sonra şiddet olaylarında yaşanan azalmaya dikkat çekilmesini ve Iraklı gruplar arasında siyasi bir uzlaşma sağlanmasını amaçlıyordu. Ancak bu ziyaret, Türk ordusunun düzenlediği operasyonun gölgesinde kaldı. Bu arada, Amerika dışişleri bakanlığının üst düzey bir yetkilisi, Türkiye'nin hava operasyonuyla ilgili olarak Ankara'daki askeri kanallarla Amerika'ya bilgi verdiğini söyledi. Ancak aynı yetkili, bu bilginin Türk uçakları havalandıktan sonra verildiğini de sözlerine ekledi.”

Christian Science Monitor ise Amerika'nın PKK konusunda Türkiye'ye verdiği desteğin sınırlı olduğunu vurguluyor ve Dışişleri Bakanı Rice'ın "Kuzey Irak'ta istikrarı bozacak girişimlere" karşı uyarıda bulunduğunu kaydediyor:

“Eğer gelişmeler bu biçimde devam ederse, bu sadece Rice'ın bahsettiği gibi Kuzey Irak'ta istikrarsızlığa yol açmakla kalmaz, Irak'ta ulusal bir uzlaşma sağlama çabalarına da darbe vurur. Uzmanlar, operasyonun askeri açıdan sağlayacağı faydadan çok daha fazla siyasi olumsuzluğa neden olacağını belirtiyor. Bu uzmanlar operasyonların, Bağdat'ta kendi aralarındaki sorunları çözmeye çalışan Kürt, Şii ve Sünni milletvekilleri arasındaki gerginliği daha da artıracağı uyarısında bulunuyor. Ancak PKK saldırıları nedeniyle sivil ve asker kayıpların artması, Türkiye'de Başbakan Erdoğan üzerindeki baskıyı da artırmıştı.”

Los Angeles Times da hem Iraklı Kürtlerin hem de Türkiye'nin Amerika'nın müttefiki olduğunu kaydediyor ve Washington'un iki müttefiki arasında denge kurmaya çalıştığını yazıyor:

“Amerika, PKK'yı bir terör örgütü olarak tanımlıyor ve Türkiye'ye istihbarat desteği veriyor. Ancak Amerika Irak'taki özerk Kürt bölgesinde istikrarı bozabilecek adımlar atılmasını da istemiyor. Rice da, PKK'nın faaliyetlerinin durdurulmasının Amerika'nın, Irak'ın ve Türkiye'nin çıkarına olduğunu belirterek Washington'un yaklaşımını tekrarladı."

XS
SM
MD
LG