Erişilebilirlik

'Operasyon Terörle Savaş Kategorisinde Değil'


Amerikan Alman Marshall Fonu Transatlantik İlişkiler Uzmanı Ian Lesser, Türk ordusunun PKK’ya karşı düzenlediği operasyonun terörizmle savaş kategorisinde değerlendirelemeyeceğini söyledi.

Washington’daki Uluslararası Hukuk Enstitüsü’nde düzenlenen ‘Terörizmle Savaş İçin Transatlantik Stratejiler’ konulu toplantıda konuşan Lesser, Türk ordusunun kuzey Irak’taki PKK kamplarına düzenlediği operasyonun terörizmle savaş değil, “isyancılarla mücadele” olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin operasyonunun 1990 yılındaki operasyonlara kıyasla çok küçük ölçekli olduğunu söyleyen Lesser ‘Bu operasyon yeni bir şey değil,’ diye konuştu:

PKK’ya karşı Avrupa’da alınan önlemlerin terörizmle savaş çerçevesinde değerlendirilebileceğini belirten Lesser, özellikle PKK’nın finans kaynaklarının kurutulma çabalarının kayda değer olduğuna dikkat çekti.

Lesser, Amerika-Türkiye ilişkileri göze alındığında ise, Amerika’nın PKK ile ilgili politikasındaki değişime işaret ederek, “Amerika Irak’ın güvenliğine öncelik vermekten vazgeçerek NATO üyesi müttefiği olan Türkiye’nin güvenlik endişelerini ön plana koydu,” dedi.

Kuzey Irak’ın ise söylenildiği gibi güvenli ve istikralı bir bölge olmaktan çıktığını belirten Lesser, bunda PKK’nın faaliyetlerinin de payı olduğunu, ancak kuzey Irak’ın istikrarını, son bir yıl içinde Irak’ta yaşanan gelişmelerin sarstığına dikkat çekti.

Lesser PKK’nın faaliyetlerini artırmadan önce Türkler’in kuzey Irak’ta bir Kürt devleti fikrine ısınmaya başladığını ancak PKK sorununun, bu kabullenişi imkansız hale getirdiğini de söyledi.
XS
SM
MD
LG