Erişilebilirlik

'Yeni Bir Dönem'


PKK’ya karşı sınır ötesi operasyon düzenlenmesi, 5 Kasım tarihinde Beyaz Saray’da yapılan toplantıdan sonra aranan somut sonuçların bir örneği mi? Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, böyle düşünüyor. Parris, Türkiye’yle Amerika arasındaki işbirliğinde yeni bir döneme girildiğini söyledi.

5 Kasım’da, Beyaz Saray’da Başkan Bush ve Başbakan Erdoğan arasında yapılan toplantıdan iki sonuç çıkmıştı: İki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında irtibatın sıklaştırılması; ve PKK terör örgütüyle mücadele konusunda istihbarat paylaşımının arttırılması. Bu toplantıdan sonra, Amerikalı komutanlar Ankara’da temaslarda bulunmuştu. Hafta sonunda da Türk uçakları, kuzey Irak’taki PKK kamplarını bombaladı.

Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, son operasyonları, Beyaz Saray’da yapılan toplantının somut bir sonucu olarak niteledi. Parris şöyle konuştu: “Sanıyorum bu operasyonlar, Beyaz Saray’daki toplantının bir sonucu. Somut bir sonuç olduğunu da söyleyebiliriz. Kuzey Irak hava sahasını Amerika’nın kontrol ettiği gerçeğini de göz önünde bulundurursak, bu operasyondan Amerika’nın haberdar olduğuna; ve göz yumduğuna dair şüphemiz olmamalı.”

Büyükelçi Parris, Bush – Erdoğan görüşmesinden sonra Türkiye’yle Amerika arasındaki işbirliğinde yeni bir döneme girildiğini söyledi: “5 Kasım toplantısından sonra yeni bir döneme girildi. Hafta sonunda yapılan bu operasyon, ve birkaç hafta önce yapılan operasyonlar, Türkiye’yle Amerika arasında daha önce olmayan derecede bir işbirliğinin göstergesi...”

Büyükelçi Parris, Genelkurmay Başkanlığı’nın da belirttiği gibi bu tür operasyonların gerekli görüldüğü takdirde süreceğini söyledi. Parris, iklim koşullarının kuzey Irak gibi bir bölgede operasyon yapılmasını zorlaştırdığını; ancak görüldüğü gibi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu tür zorluklara rağmen operasyon yapmak için teknik imkanlara sahip olduğunu söyledi.

Büyükelçi Parris, Türkiye’nin bu tür operasyonlarla terör örgütüne karşı başarı elde ettiği sürece, geniş çaplı bir kara operasyonu düzenlenmesini beklemediğini söyledi, ancak Türkiye’nin hiçbir seçeneği masadan kaldırmayacağını belirtti.

Bush – Erdoğan görüşmesinden sonra kuzey Irak’taki Kürt yönetiminin PKK’ya karşı tutumunda bir değişiklik olduğunu söyleyen Büyükelçi Parris, bunun Amerika’yla yapılan danışmaların bir sonucu olabileceğini söyledi. ‘Amerika’nın PKK’yla mücadele konusunda Türkiye’ye destek vermesi, kuzey Iraklı Kürtleri, PKK’ya karşı daha sert bir tutum izlemeye teşvik eder mi’ sorusuna, Büyükelçi Parris, “umut ediyorum öyle olur” şeklinde yanıt verdi.

XS
SM
MD
LG