Erişilebilirlik

Genelkurmay’dan İkinci Açıklama


Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı düzenlenen hava harekatında, hedeflerin hepsine tam isabet kaydedildiğini ve hiçbir sivil bölgenin vurulmadığını açıkladı. Bu arada Irak hükümeti Türkiye’ye üçüncü kez harekatı protesto eden bir nota verdi.

Türk uçaklarının cumartesiyi pazara bağlayan gece Kuzey Irak'taki Kandil Dağı ve çevresindeki PKK hedeflerine gerçekleştirdiği harekatı pazar günü yaptığı bir açıklamayla kamuoyuna duyuran Genelkurmay, harekatta sivillerin de hedef alındığı iddiaları üzerine ikinci bir açıklama daha yaptı. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna yapılan açıklamada, harekatın 'başarıyla' tamamlandığı ve harekat sonucu hedeflerde meydana gelen hasar tespit çalışmalarının sürdüğü belirtilirken, ilk değerlendirmelere göre planlanmış hedeflerin hepsine 'tam isabet' kaydedildiği dile getirildi.

Açıklamada, Türk uçaklarının vurduğu tüm hedeflerin 'titiz ve ayrıntılı bir analiz' sonucu belirlendiği ve sivillerin yaşadığı yerler olmadıkları vurgulandı. Açıklamada, "Gösterilen bu duyarlılığa rağmen, bazı mihraklar tarafından, sivil hedeflere ateş edildiği şeklinde saptırılmış beyanat verildiği ve yayınlar yapıldığı görülmektedir. PKK terör örgütüne hizmet eden söz konusu beyanat ve yayınların arkasındaki gerçek nedenler tarafımızdan bilinmektedir" ifadesi yeraldı.

Görüntüler televizyonlarda

Genelkurmay, operasyona ilişkin teknik görüntüleri de medyayla paylaştı.Televizyonlarda yayınlanan görüntülerde önce belirlenmiş hedefler işaretli olarak gösterildikten sonra bu hedeflere gönderilen füzelerin hedef üstünde yarattığı bomba etkisi dikkatlere sunuluyor.

Irak'tan 3. nota

Öte yandan Türk askerlerinin Kuzey Irak sınırında ihlalde bulunduğunu öne sürerek Türkiye'ye 9 Nisan ve 9 Haziran'da iki kez 'protesto' notası veren Irak hükümeti, üçüncü notayı da verdi. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari BBC'ye yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin talimatı üzerine Bağdat'taki Türk Büyükelçisi'ni çağırarak Türkiye'ye 'protesto notası' verdiklerini duyurdu. Zebari, hava saldırılarının bazı köylerde büyük zarara yol açtığını, bir kadının öldüğünü, dört kişinin de yaralandığını öne sürdü. Zebari, Türk uçaklarının PKK hedeflerini değil de sivil hedefleri vurduğunu da iddia etti.

Türkiye ise Irak hükümetinin notasını 'protesto' olarak nitelemedi. Notanın 'doğal bir sürecin parçası' olduğunu belirten Türk diplomatlar, nota sonrasında Ankara'nın Bağdat hükümetine harekatta tamamen PKK hedeflerinin vurulduğu, sivillerin hedef alınmadığı mesajını ilettiğini dile getirdiler.

Barzani: "Düşmanca saldırı"

Harekata ilişkin Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani'nin değerlendirmelerini ise Peyamner Haber Ajansı yayımladı. Ajans, Barzani'nin "Bu sadece Irak’ın egemenliğinin ihlali değil, aynı zamanda düşmanca bir saldırı ve uluslararası yasaların çiğnenmesidir. Uluslararası kuruluşlar saldırıyı kınamalıdır" açıklamasını yaptığını duyurdu.

XS
SM
MD
LG