Erişilebilirlik

Buşehir'e İlk Nükleer Yakıt Sevk Edildi


Rusya İran’ın Buşehir kentinde inşa ettiği nükleer santrale ilk nükleer yakıtı gönderdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı nükleer yakıtın İran’da bulunduğu süre dahil kontrol altında olacağına dair Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’ne garanti verdiklerini açıkladı.

İran nükleer teknolojiyi barışçı amaçlarla kullandığını savunuyor, Amerika’nın başını çektiği Batılı ülkeler Tahran’ı nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor.

Bu arada, İsrail, İran’ın hala nükleer silah geliştirdiği yönünde Amerikan yönetimini ikna etmek amacıyla Washington’a bir heyet gönderdi. İsrailli yetkililer, heyetin geçtiğimiz hafta içinde gönderildiğini açıkladı.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre buraya gelen heyet, İran’ın nükleer silah programına 2003 yılında son verdiğini yazan Amerikan istihbarat raporuna karşı kendi tezlerini sunuyor. Heyetin ayrıca, İran’ın 2003’ten bu yana yeniden faaliyetlere başladığı yönünde Amerikalılara istihbarat sağlaması bekleniyor.

İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Avi Dicther, bir süre önce çıkan Amerikan raporunun bazı hatalar içerdiğini ve bu hataların, Orta Doğu’da yeni bir savaşa yolaçabileceğini savundu. Bunun ardından İsrail Başbakanı Ehud Olmert, bakanlarından, İran’ın nükleer programı ve Amerikan istihbarat raporu konusundaki kişisel görüşlerini basına açıklamamasını istedi.

Bu arada İran televizyonuna demeç veren Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, istihbarat raporunu övdü ve bunun Washington’un Tahran’a yönelik yaklaşımının değiştiğine işaret ettiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG