Erişilebilirlik

Amerika'da İki Yeni Film Gösterimde


Amerika'da yeni gösterime giren iki film 1970 ve 80'li yıllarda afrika kökenli iki mafya babasının hayatını anlatıyor. "Amerıcan Gangster," 1970'lerde uyuşturucu mafyasının lideri olan Frank Lucas'ın öyküsünü beyaz perdeye taşıyor. "Mr. Untouchable" "Bay Dokunulmaz" adlı filmse uyuşturucu kaçakçısı Nicky Barnes'ın gerçek hayat hikayesıne dayanıyor.

Afrika kökenli mafya babası Frank Lucas'in gerçek yaşam öyküsüne dayanan "Amerikalı Gangster," Lucas'ı kibar ve zevkli bir kişi ve yeniliğe açık bir girişimci olarak tanıtıyor. Sevgi dolu bir baba ve eş olan Lucas, aynı zamanda 1970'li yıllarda New York'un en acımasız mafya babası. Lucas'ı, Oscarlı oyuncu Denzel Washington canlandırıyor.

Filmde, New York polisinin içindeki yolsuzluklar da anlatılıyor. Richie Roberts, o dönemde yolsuzluklara karışmayan namuslu bir polis memuru.
"Amerikalı Gangster," işini büyük bir profesyonellik içinde başarıyla yürüten Afrika kökenli mafya babasının gün ışığına çıkmayan gücünü anlatması açısından oldukça ilginç. Bu bakımdan Denzel Washington'un canlandırdığı yumuşak mizaçlı ancak acımasız Frank Lucas, bugünün şirket yöneticilerine benziyor. Russell Crowe ise yorgun ve dışlanmış bir polis olan ancak adaletin yerini bulması için yılmadan mücadele eden Richie Roberts'ı başarıyla canlandırıyor. Ridley Scott'un yönettiği film gölgeli sinematografisiyle 1970'li yılları anımsatıyor.

Mark Levin'in yönettiği bağımsız bir yapım olan "Bay Dokunulmaz" adlı belgeselin konusu, 1970'li yılların uyuşturucu dünyası. Belgeselde, 1986 yılından beri tanık koruma yasası altında bulunan uyuşturucu kralı Nicky Barnes, ilk kez 1970'li yıllardaki eroin kaçakçılığında nasıl bir rol oynadığını anlatıyor. Barnes'in anlattıkları zamanın uyuşturucu tüccarları, uyuşturucu müptelaları, polisler, ve gazetecilerle yapılan söyleşilerle doğrulanıyor. "Bay Dokunulmaz," 70'li yıllarda Harlem'in uyuşturucu kralının Frank Lucas değil, Nicky Barnes olduğunu öne sürüyor.

"Bay Dokunulmaz"’a göre Nicky Barnes, ilgi odağı olmayı seven bir kişi. Kıyafetleri, mücevherleri, kısacası tüm hayat tarzıyla Barnes, içinde bulunduğu uyuşturucu dünyasını tüm çıplaklığıyla yansıtıyor. "Amerikalı Gangster" gibi "Bay Dokunulmaz"da polislerin karıştığı yolsuzlukları anlatıyor. İki filmde de Harlem sakinlerinin "siyah mafya babası"na karşı beslediği sadakat duyguları da konu ediliyor.

Belgesele göre, Nicky Barnes'in düşüşü, çok fazla göz önünde bulunmasından kaynaklanıyor. 1970'li yıllarda New York Times gazetesi muhabiri Fred Ferreti, bir yazısında Barnes'a "Bay Dokunulmaz" lakabını veriyor. Bunun nedeni, o zamana kadar Barnes'in adalet önüne çıkarılamaması. Ancak Barnes, 1978'de yakalanıyor ve ömür boyu hapis cezasından kurtulmak için işbirlikçilerini ele veriyor. Polis memuru Richie Roberts'a, yolsuzluk yapan polislerin yakalanmasında yardım ettiği için Frank Lucas'ın da cezası hafifletiliyor. İki mafya babası da yıllarca hayatın tadını çıkararak yaşayan ve toplumda iz bırakan kişiler olarak tanıtılıyor.

XS
SM
MD
LG