Erişilebilirlik

'En Büyük Sorun Ekonomi'


2008 Başkanlık seçim kampanyasında ekonomi ilk kez Irak konusunun önüne geçti. Yeni bir kamuoyu yoklamasına göre seçmenlerin yüzde 44’ü ülkenin en büyük sorununun ekonomi olduğunu düşünüyor.

Irak’ı sorun olarak görenlerin oranı, yüzde 37’ye düştü. 2004 seçimlerinde en önemli konu terörizmdi. 2008’de bir numaralı konu ekonomi olma yolunda. Gazete manşetleri ve televizyon haberleri Amerikan ekonomisinde durgunluk kaygıları, artan petrol fiyatları ve evlerine haciz gelen milyonlarca kişinin haberleriyle dolu.

Wall Street Journal Editörlerinden Wendy Bounds’a göre bu yüzden Noel sezonunun tadı kaçmış durumda. Bounds, “Tatil sezonunun sonuna geldik. Eğer Irak ya da Afganistan’da savaşan bir yakınınız yoksa, en büyük kaygınız cüzdanınız oluyor,” diyor. Son komuoyu yoklaması seçmenler için en önemli konunun ilk kez Irak değil ekonomi olduğunu gösteriyor. Önde gelen Cumhuriyetçi ve Demokrat adayların söylemleri de artık ekonomik ağırlıklı.

Birçok Amerikalı için ekonominin geleceği belirsizliklerle dolu. Bu Amerikalı “Güvensizlik var. Yarın ne olacak bilemiyoruz,” diye konuşuyor. Wendy Bounds’a göre, evlerini kaybetmek ya da benzin için daha fazlasını ödemek durumunda kalanlar için sorun belirsizlikten çok hayat pahalılığı. Bounds, “Sanırım herkes bunun acısını hissediyor. ‘Ev taksidim üç-dört yüz Dolar artabilir, dikkatli para harcamalıyım,” şeklinde konuşuyor.

Bounds, “Daha az harcıyoruz. Geçen yıl bu dönemde Noel ağacının altı hediye paketleriyle doluydu,” diyor. Ankete yanıt verenlerden yalnızca yüzde 28’i ekonominin iyi durumda olduğunu düşünüyor.

Ekonomik Durgunluk Kaygıları

Petrol fiyatlarındaki artış, düşen ev fiyatları ve Dolar’ın değer kaybetmesi Amerika’da tüketicileri olumsuz etkiliyor. Bazı uzmanlar ekonominin daha da kötüye gitmesinden kaygı duyuyor.

Ekonominin durumu birçok Amerikalıyı etkiliyor.

Benzin fiyatlarının artması ulaşımı daha da pahalı hale getirdi. Ev kredileri, emlak ve inşaat piyasalarındaki istikrarsızlık ciddi kaygı yaratıyor. Eski Hazine Bakanlığı ve Federal Rezerv Dairesi yetkilisi Ted Truman, Amerikalıların ayaklarını yorganlarına göre uzatmamalarının bedelini ödediğini söylüyor. Truman şöyle diyor: “Gayrisafi Milli Hasıladaki yüzde 6’lık artışa rağmen uzun zamandır kazandığımızdan çok fazlasını harcıyoruz. Artık bu har vurup harman savurma döneminin sonuna geldik.”

Amerika’da ticaret açığı 2001 yılından bu yana iki katına çıktı. Ekonomist David Hale, aylık taksitlerini ödeyemeyen birçok kişinin 2008’de evlerini kaybedebileceğini söylüyor. Hale, “Halkın büyük bölümü bu durumda olmasa da rakam büyük. İki milyon kişi bu tehlikeyle karşı karşıya. Özellikle yoksul bölgelerdeki ev sahipleri büyük sıkıntı içinde,” diyor.

Almanya’daki Allianz Capital firması uzmanı Thomas Putter’a göre, bu durum yalnızca Amerikalıları kaygılandırmıyor. Putter’a göre, “Ev kredileriyle ilgili sorunun, kredi kartı borçlarına da yansıması daha da büyük sorunlar yaratabilir.” Ancak bazı ekonomistler karamsar değil. Yılın üçüncü çeyreğinde Amerikan ekonomisi yaklaşık yüzde beş büyüdü. İstihdam artıyor. Yeni Delhi’den yatırımcı Surjit Bhala kaygı duymayanlardan. Bhalla, “Amerikan ekonomisinin durgunluğa gireceğini düşünmüyorum,” diyor. Bhala, Amerikan ekonomisi yavaşlasa da Çin ve Hindistan’ın açığı kapatacağına ve küresel ekonomik büyümenin süreceğine inanıyor. Bhala, “Küresel dinamikler son derece umut verici. Vietnam, kalkınmakta olan ülkeler, Afrika’nın güneyi ve Latin Amerika büyümeyi destekliyor. Muhteşem bir dönemdeyiz. Bu duruma daha önce hiç tanık olmamıştık,” diye konuşuyor. Amerikalıların çoğu için işler hala yolunda. Ancak bu yılki Noel alışveriş döneminin biraz sönük geçmesi mümkün.

XS
SM
MD
LG