Erişilebilirlik

14 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times Başkan Bush’un küresel teröre karşı savaşı ele alış biçiminin Amerikan istihbaratına büyük zarar verdiğini savunuyor. İstihbarat kurumlarının yasaları çiğnediğini ve işkence iddialarının ortaya çıktığını öne süren gazete, Kongreyi de bu konuda gerekeni yapmamakla suçluyor:

İran’ın nükleer silah programını 2003 yılında durdurduğu yönündeki istihbarat raporu Amerikalılar’ı şaşkına çevirdi. Asıl önemli olan ise, Başkan Bush’un İran nükleer silah sahibi olursa, üçüncü dünya savaşı çıkar” derken bu gerçeği bilip bilmediği sorusuydu. Yaşanan bu olay, Bush’un Irak’ın aslında olmayan nükleer silah programını gerekçe göstererek ülkeyi savaşa sürüklemesini hatırlattı. Bush’un Irak ve İran’ın silah programları hakkında neyi ne kadar zamandır bildiği kamuoyuna açıklanmalıdır.

Christian Science Monitor Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in kendi yerine aday gösterdiği başbakan birinci yardımcısı Dimitri Medvedev’i kolaylıkla kontrol edebileceğini yazıyor:

Putin’in, bundan sonra etkisini nasıl sürdüreceği tam olarak bilinmiyor. Medvedev’in önerdiği gibi başbakanlık görevini üstlenebilir. Medvedev’in bu hafta yaptığı açıklamalar da Rusya’nın Putin politikalarından uzaklaşmayacağını tam tersine bu politikaları sürdüreceğini gösteriyor.

Washington Post Bolivya’da devlet başkanı Eva Morales’in anayasayı değiştirme çabasını ülkeyi bölecek bir girişim olarak değerlendiriyor. Gazete, kendi yetkilerini artırmayı amaçlayan Morales’in Venezuela devlet başkanı Hugo Chavez’den esinlendiğini öne sürüyor:

Bolivya’nın altı bölgesinin dördünün yönetimini elinde tutan muhalefet valileri, anayasa değişikliği planına karşı özerklik ilan etme tehdidinde bulundu. Muhalefeti oldu bittiye getirmek isteyen Morales ise özerklik ilanının anayasaya aykırı ve ayrılıkçı bir girişim olacağını açıkladı. Morales, Chavez’in başına gelenlerden gerekli dersi çıkartmalı ve Latin Amerikalıların kendi özgürlüklerinden vazgeçmeyeceğini anlamalıdır. Anayasa değişikliği referandumundan vazgeçmeli, bölücü önerilerini askıya almalıdır.

Los Angeles Times başkanlık seçimleri öncesinde, başkan adaylarının Amerika’nın temel sorunlarına yaklaşımını değerlendiriyor. Bugünkü sayısında özgürlükleri ele alan gazete, teröre karşı savaşın Amerika’yı Amerika yapan değerlere verdiği zarara dikkat çekiyor:

Amerika bir polis devleti değildir. Ancak yönetimin aşırı güç kazanması, Kongrenin fazlasıyla itaatkar olması ve kamuoyunun anlaşılır bir biçimde terörden kaygı duyması Amerika’daki özgürlüklerin azalması sonucunu doğurdu. Yeni seçilecek başkan, Amerika’nın özgürlükler ülkesi olduğunu çok iyi bilen biri olmalıdır. Teröre karşı savaşın bedeli kişisel özgürlüklerin kaybedilmesi olmamalıdır. Eğer ortaya böyle bir sonuç çıkarsa, terörle savaşı kaybetmiş oluruz.



XS
SM
MD
LG