Erişilebilirlik

Kaddafi'yle 'İnsan Hakları' Tartışması


Libya lideri Muammer Kaddafi ile Fransız politikacıları arasındaki insan hakları tartışması ziyaretinin üçüncü gününde de devam etti. Kendisini insan hakları konusunda eleştiren Fransızlara öfkelenen Kaddafi, “Bunca göçmen, insan haklarını uyguladığınız için banliyöleri yakmıyor,” diye çıkıştı. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Kaddafi’nin bu sözlerini talihsiz bulduklarını ancak son yıllarda sergilediği ılımlı tutumu da görmezden gelmemek gerektiğini söyledi.

Libya lideri Kaddafi’nin 34 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği Paris gezisi hergün yeni bir tartışmaya sahne oluyor. Gezisi boyunca kendisine, ülkesinde insan haklarını uygulamadığı eleştirisi getirilen Kaddafi, UNESCO’da Fransa’daki Afrika topluluğu temsilcilerine yaptığı konuşmada sert çıktı. “İnsan haklarından konuşmadan önce banliyölerinizdeki göçmenlere bakın” uyarısında bulunan Kaddafi, insan hakları silahını bu sefer Fransızların üzerine çevirdi.

İnsan hakları ülkesi Fransa’nın bu ilkeleri Afrikalı göçmenlere uygulamadığını belirterek, Afrika halkının ve kıtasının yüzyıllarca Avrupa tarafından sömürüldüğünü, ardından insanlığa yakışmayacak bir biçimde halkının köle yapıldığını, ülkelerinden kendilerine köle yapılmak için getirildiğini, şimdi ise Avrupa’nın bina ve yollarını yapan ikinci sınıf insan muamelesi görmeye devam ettiklerini söyledi. Bütün bunlara maruz kalan Afrikalıların öfkesini dile getirmek için banliyöleri ateşe verdiğini savunan Kaddafi, “Şiddetin doğru olmadığını kabul ediyorum ama, ama Avrupa’da bu kadar zor koşullarda yaşayan insanların hiç değilse neden bunu yaptığını düşünün” diye konuştu. Kaddafi’nin sözlerine yanıt, dün Elysee sarayında ikinci kez bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Sarkozy’den değil, Kaddafi’nin onuruna verilen akşam yemeğine de katılmayan Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’den geldi. Sarkozy görüşmede Kaddafi’nin Cezayir’e yapılan saldırıyı açıkça kınamasını istedi. Ne Sarkozy insan hakları konusundaki eleştirileri, ne Kaddafi göçmen sorunu konusunda tek laf etmedi.

Meclis’te hükümete sorular bölümünde konuşan Dışişleri Bakanı Kouchner ise, “Kaddafi’nin burada Avrupa’da insan haklarından konuşması çok zavallı, kınıyoruz” dedi. Kouchner, Kaddafi’nin “Rerörün güçsüzlerin silahı olduğu ve Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmelerini desteklemediğine ilişkin açıklamalarını kınadıklarını ancak Kaddafi’nin son bir kaç yıldır attığı doğru adımları da görmezden gelmeyeceklerini söyledi. Bu arada insan hakları ve sivil toplum örgütleri Kaddafi’nin gelişini protesto etmek için, ziyaretin sembolü haline gelen çadırına karşılık Paris’te askeri okulun yakınındaki Barış Duvarı’nın önüne “Barış Çadırı” kurdular. Nicolas Sarkozy Brüksel’deki zirve toplantısı için Paris’i terkedecek ama Seine Nehri’nde nostaljik gemi gezileri de dahil rahat bir gezi programı hazırlayan Muammer Kaddafi, Cumartesi günü Fransa’dan İspanya’ya geçecek.

XS
SM
MD
LG