Erişilebilirlik

13 Aralık Amerikan Basınından Özetler


USA Today gazetesi, Amerika’nın Irak’ta yaptığı askeri takviye sonrasında şiddet olaylarının azaldığını belirtiyor. Ancak gazete, Cumhuriyetçileri de Demokratları da bu fırsatı değerlendirecek bir proje üretmemekle suçluyor.

"Amerika, son birkaç yıldır süren savaşta sağlanan sükunetin her an değişebileceğini çok iyi öğrendi. Ve Amerikan ordusu 160 bin askeri önümüzdeki bahardan sonra da Irak’ta tutmaya devam edemez. Bu nedenle, sağlanan sessizliğin etkisi geçmeden önce, yeniden savaşa odaklanmak ve esnek bir takvim içinde nihai hedefleri belirlemek gerekiyor. Amerikan birliklerini Irak’ta kalmaya zorlayan çatışma ortamını ortadan kaldıracak, hem Amerika’nın bölgedeki çıkarlarını koruyacak hem de Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesini sağlayacak uzun vadeli ve uygulanabilir bir plan geliştirilmesi gerekiyor."

Washington Post gazetesinde eski dışişleri bakanlarından Henry Kissinger’ın bir makalesi dikkat çekiyor. Kissinger, İran’ın nükleer silah programını 2003 yılında durdurduğu bilgisine yer veren Ulusal İstihbarat Tahmini raporunun yanlış yorumlandığını öne sürüyor ve istihbarat örgütlerinin siyasi kararlara müdahale etmemesi gerektiğini savunuyor.

"Yürütme ile istihbarat arasındaki ilişkiler zor bir dönem geçirdi. Beyaz Saray, istihbarat kuruluşlarını siyasete alet etmekle suçlandı, istihbarat kuruluşları siyasete alet olduğu gerekçesiyle eleştirildi. Şimdi istihbaratın eskiden olduğu gibi yine perde arkasına çekilmesi gerekiyor. Siyasetçiler ve Kongre, yaptıkları değerlendirmeleri savunurken istihbarat bilgilerini kamuoyu önünde tartışmamalıdır. Görev süresi dolmakta olan bir yönetim, istihbarat bilgilerini üretenler ile kullananlar arasında doğru bir denge kurma görevini başaramayabilir. Ancak yeni seçilecek başkanın en acil görevlerinden biri bu olacaktır."

Los Angeles Times gazetesi CIA’in bazı El Kaide sorumlularının sorgulanması sırasında çekilen kasetlerin imha edilmesi konusunda gösterilen tepkilere destek veriyor. Gazete, Kongreye işkenceyi önleyecek yeni yasal düzenlemelere gidilmesi çağrısında bulunuyor.

"Tutukluların sorgulanmasını düzenleyen 2005 tarihli kanunda çok genel ifadeler kullanılıyor. CIA’in zalimce, insanlık dışı ve aşağılayıcı davranışta bulunmasını yasaklamakla yetiniyor. Bazı yetkililer, bu yasa sayesinde sorgulananlara boğulma hissi veren tekniğin kullanımdan kalktığını belirtiyor. Ancak, ordunun sorgu yönetmeliğinde yasaklanan bir çok teknik hala yasal bir dayanağa sahip. Bunun değişmesi gerekiyor. Kongre, ordu için yasaklanan teknikleri CIA’in kullanmasına izin veren bu şifte standardı ortadan kaldırmalıdır."

New York Times Başkan Bush’un zenginlere tanıdığı vergi muafiyetlerinin hem federal bütçeyi hem de Cumhuriyetçi başkan adaylarını zora soktuğunu kaydediyor. Gazete, bu politikanın bedelini sokaktaki Amerikalıların ödediğini vurguluyor.

"Bush’un zenginlere tanıdığı vergi muafiyetlerinin kaldırılması, on yıl içinde bütçeye yaklaşık bir trilyon dolar kazandıracak. Ancak vergi reformu aşamalı olarak uygulanacak bir şey değildir. Bir tarafta vergi geliri olmadan da ülkeyi yönetebileceğini savunan Cumhuriyetçiler var. Diğer tarafta ise devlet harcamalarını vergilerle karşılama suçlamasını göğüsleyebilecek cesareti olmayan Demokratlar var. Amerikan halkına, yaşanan bütçe sıkıntılarını açıkça anlatabilecek ve bu sorunları çözebilecek bir lider bulmak, vergi reformunu yapmaktan çok daha zor."

XS
SM
MD
LG