Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Yeni Pişmanlık Yasası Yok'


Terörist faaliyetlere karışmamış PKK'lıları eve döndürmek için hükümetin yeni bir yasa hazırlığında olduğunu duyuran Başbakan Tayyip Erdoğan, kamuoyunun ve muhalefetin tepkisi üzerine bu hazırlıkların yeni bir yasaya dönük olmadığını söyledi. Erdoğan, yürürlükteki Eve Dönüş Yasası üzerinde yeni çalışmalar yapılabileceğini belirtirken, muhalefeti 'kavgacı' ve 'gerilimci' bir anlayış içinde olmakla suçladı.

Bir yandan kuzey Irak'taki PKK varlığını eritmeyi bir yandan da PKK'nın yurtiçi ve yurtdışındaki yandaşlarının örgütle bağlantılarını kesmeye çalışan hükümet, PKK yandaşlarının 'eve dönüşü'nü yeni bir yasa ile sağlamayacak. Eve dönüş için ilk olarak "Teröre bulaşmamışlara 'gel, ananın-babanın yanında otur' diyoruz" açıklamasını yapan Başbakan Erdoğan, daha sonra da bu çağrının yeni bir yasayla pratiğe dökülebileceğini söylemişti. Erdoğan'ın bu açıklamaları muhalefet tarafından hükümetin 'teröristlerle pazarlık' halinde olduğu ve PKK'lılara yeni bir af çıkarmaya çalıştığı iddia edilerek eleştirilince, hükümetin yeni bir yasal düzenlemeyi rafa kaldırdığı belirtildi.

Başbakan Erdoğan, hükümetin PKK'lıları eve nasıl döndüreceğine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlarken, yürürlükteki Eve Dönüş Yasası'nın dışında yeni bir çalışmanın sözkonusu olmadığını söyledi. Erdoğan, mevcut yasasın 'daha esnetilip, daha farklı' hale getirilebileceğini belirtirken, terörist faaliyetlere karışmamış olan PKK'lıları eve döndürmeye kararlı, bu yüzden de mevcut yasayı esnetecek yeni önerilere açık olduklarının mesajını verdi.

Muhalefetten gelen "Teröristlerle pazarlık hazırlığı var" eleştirilerine de sert çıkan Başbakan Erdoğan, muhalefetle kavga etmeyeceklerini muhalefeti 'kavgacı ve gerilimci' olarak niteleyerek söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, terörle mücadelenin 'dinamik' olduğunu belirtip, "Tecrübeler gözden geçirilir, yeni yapılması gerekenler varsa yapılır" diyerek Başbakan Erdoğan'a destek verdi.

Türk'ten Büyükanıt'a tepki

Öte yandan PKK'nın yasallaştığını ve mecliste temsil edildiğini söyleyip Demokratik Toplum Partisi'ni (DTP) hedef alan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a DTP Grup Başkanı Ahmet Türk'ten sert tepki geldi. Büyükanıt'ın açıklamalarını 'gerginliği artıracak beyanlar' olarak gördüklerini ve bunlardan kaçınılmasını istediklerini belirten Türk, partisinin de bir seçmen kitlesi olduğunun unutulmamasını dile getirdi. Türk, meclise kendilerinin de saygı duyduğunu vurgularken, DTP ile ilgili açıklamalarda herkesin hassas davranmasını beklediklerini dile getirdi.

“Sarkozy Şık Değil”

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin AB üyeliğini engellemek için çaba harcamaktan vazgeçmeyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’i de sert eleştirdi. “Sayın Sarkozy’in yaklaşımı şık değil. Bize karşı farklı, sırtımızı döndüğümüzde farklı yaklaşımı” var diyen Erdoğan, Sarkozy’i Türkiye’ye karşı ‘ikiyüzlü’ davranmakla itham etti. Erdoğan, Sarkozy’nin Türkiye karşıtlığının Fransa’ya da kaybettirdiğini söyledi. Türkiye’nin AB’ye tam üyelikten vazgeçmeyeceğini belirten Erdoğan, AB’nin de medeniyetler ittifakı istiyorsa Türkiye’yi kendi içine katması gerektiğini savundu.

XS
SM
MD
LG