Erişilebilirlik

CIA Başkanı Senato'ya Bilgi Verdi


Merkezi İstihbarat Dairesi CIA Başkanı Michael Hayden, bazı El Kaide sorumlularının sorgu kasetlerinin imha edilmesiyle ilgili olarak, Senato İstihbarat Komisyonu’na bilgi verdi.

Kapalı kapılar ardından yapılan görüşme bir buçuk saat sürdü. Görüşmenin ardından açıklama yapan komisyon başkanı Jay Rockefeller, soruşturmanın tamamlanmadığını bildirdi.

Hayden, daha önceki açıklamalarında kasetlerin CIA çalışanlarının kimliğinin deşifre olmaması amacıyla imha edildiğini savunmuştu. CIA başkanı bunu yaparken ilgili Kongre üyelerinin uyarıldığını söylemekle birlikte, Kongre üyeleri bilgilendirilmediklerini belirtti.

Bu arada eski bir CIA görevlisi, El Kaide üyesi bir tutukluya sorgusunda suda boğulma hissi veren tekniğin uygulandığını ve bunun işkence olduğunu söyledi. John Kiriakou adlı eski ajan, Ebu Zübeyde adlı El Kaide sorumlusunun bu yönteme 35 saniye direnebildiğini açıkladı.

Kiriakou, Ebu Zübeyde’nin işbirliği yapmayı kabul ettiğini ve birçok saldırının önlenmesinde kullanılan önemli istihbarat sağladığını belirtti.

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, açıklama üzerine Başkan Bush’un teröristleri sorgulamak üzere hukuk kurallarına uygun bir programı onayladığını ve 2006 yılında kabul edilen programın güvenli, yasal ve etkili olduğunu söyledi.
XS
SM
MD
LG