Erişilebilirlik

Erdoğan: 'TSK'yla Birlikte Çalışıyoruz'


Hükümetin, terörle mücadele kapsamında yeni bir yasa çıkartarak PKK'ya destek verenleri 'eve döndürme' girişimi, Türkiye'de yeni bir tartışma konusu oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni yasa çalışmalarını Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte yürüttüklerini söylerken, ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Deniz Baykal, hükümetin terörle mücadelede etkin hiçbir girişimi olmadığını öne sürdü. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli ise hükümetin teröristleri affedip, siyasete sokma planında olduğunu dile getirdi.

Hükümet, PKK'yı uzun vadede 'etkisiz bırakacak' önlemler üzerindeki çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bu çalışmaları ilk olarak, "Teröre bulaşmamışlara 'gel, ananın babanın yanında otur' diyoruz" çağrısıyla açıklayan Başbakan Erdoğan, bu çağrıyı nasıl etkin kılmak istediklerini de anlattı. Mevcut yasalar kapsamında PKK yandaşlarının 'evlerine dönmeleri'nin sağlanamadığını dile getiren Erdoğan, "Yeni bir yasayla dağa çıkışları minimize edebilir, sonra dağdan da inişi sağlayabiliriz" diye konuştu. Hükümetin, PKK'lıları 'eve döndürecek' yasa çalışmasını TSK ile birlikte yaptığını ve kendilerinin asla teröristlerle pazarlık yapmadığını belirten Erdoğan, PKK'lılara "Yasa bu, gel teslim ol" diyeceğiz ifadesini kullandı.

Baykal: ‘Terörün Arkasında Siyasi Proje’

Başbakan Erdoğan'ın bu açıklamaları muhalefetin gündemine damgasını vurdu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Erdoğan'ın açıklamalarını 'safdillik, aymazlık' olarak nitelerken, terörün arkasında siyasi bir proje olduğunu, Erdoğan'ın ise bunun farkında olmadığını öne sürdü.

Baykal, Türkiye'nin terörle mücadelede uluslararası düzeyde 'meşru bir zemin' yakalamasına karşın hükümetin PKK'yı Kuzey Irak'tan tasfiye etmeye yönelik etkin bir girişimi olmadığını söyledi.

Erdoğan'ın açıklamalarını, "Eve Dönüş Yasası benzeri ama o nitelikte olmayan ve PKK kadrolarını tatmin etmeye, onlara bir kapı açmaya, onlarla uzlaşmaya yönelik" olarak değerlendiren Baykal, hükümetin terörün arkasındaki siyasi projeyi görmeden atacağı her adımın sonuçsuz kalacağını öne sürdü. Baykal, hükümetin herşeyden önce Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kalkınmaya yönelik ciddi girişimler başlatması gerektiğini dile getirdi.

Bahçeli: ‘Teslim Olsunlar’

Partisinin İzmir mitinginde konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, Erdoğan'ın açıklamalarına sert tepki gösterdi. Bahçeli, PKK yandaşları için tek bir çıkış yolu olduğunu belirterek, bunun da terör eylemlerine son verip Türk adaletine teslim olmak olduğunu öne sürdü. Başbakan Erdoğan'ın teröristleri affedip onları siyasete sokma düşüncesinde olduğunu dile getiren Bahçeli, Erdoğan'a "Başbakan ateşle oynamaktan vazgeçmeli ve artık kendisine gelmelidir" diye yüklendi.

XS
SM
MD
LG