Erişilebilirlik

Bali İklim Konferansı Devam Ediyor


Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na katılan heyetler, özel şirketler ve kalkınmış ülkelerin, yoksul ülkelerdeki ormanların korunmasını finanse etmelerini sağlayacak bir planı görüşüyor.

Endonezya’nın Bali adasındaki konferansta görüşülen plan, ormanların yokedilmesinden dolayı artış gösteren karbondioksit gazı salınımını azaltmayı amaçlayacak. Karbondioksit gazının atmosferde birikmesi, küresel ısınmaya yolaçan sera etkisine yolaçıyor. Çevrebilimciler, tropik bölgelerdeki ormanların yokedilmesi ve ağaçların yakılmasının, insanların yolaçtığı karbondioksit salınımının yüzde 20’sini oluşturduğunu belirtiyor.

Bu planın, sera etkisine yolaçan gazların kısıtlanmasını öngören Kyoto Protokolü’ndeki açığı kapatabileceği savunuluyor. Ancak plana karşı çıkanlar, gelişmekte olan ülkelerdeki devletlerin ormanları yeterince denetleme gücü olmadığını ve planı yürürlükte tutamayacağını savunuyor.

Birleşmiş Milletler’in Yvo de Boer iklim değişikliğinden sorumlu yetkilisi, sözkonusu planla ilgili bir anlaşmanın bu konferansta mümkün olmayacağını kaydetmekle birlikte, önemli ilerleme sağladıklarını bildirdi.

XS
SM
MD
LG