Erişilebilirlik

CIA İki Sorgu Kasedini İmha Ettiğini Doğruladı


Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi CIA iki terör zanlısının sorgusunu içeren video kasetlerinin imha edildiğini doğruladı.

CIA direktörü Michael Hayden, kasetlerin, sorguları yapan ajanların kimliklerinin kamuoyuna sızdırılmasından kaygı duyulduğu için imha edildiğini söyledi.

2005 yılında imha edilen kasetlerle ilgili olarak basında yer alan haberler üzerine bir açıklama yapan Hayden, Kongre’nin konudan haberdar edildiğini belirtti. CIA direktörü, Kongre İstihbarat Komisyonu üyelerinin, kasetlerin içeriğinden ve imha edileceklerinden haberdar olduğunu söyledi.

Basında çıkan haberlerde, kasetlerdeki sorgu sırasında zanlılara suda boğulma hissi veren bazı teknikler uygulandığı belirtiliyor.

CIA direktörü bu tekniklerin işkence olduğu yönündeki eleştirilere karşı çıkarak, sorguların bu nedenle videoya çekildiğini, her şeyin yasalar dahilinde yapıldığına emin olmak istediklerini belirtti.

Michael Hayden 2002 yılında Bush tarafından imzalanan bir yasa gereğince sorguları videoya çekmeye başladıklarını, ancak aynı yıl bu uygulamaya son verdiklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG