Erişilebilirlik

Sarkozy Video Yayınladı


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 5 yıldır Colombiyalı Silahlı Devrimci Ordusu (FARC) gerillaları tarafından esir tutulan İngrid Betancourt’u kurtarmak için doğrudan gerilla lideri Manuel Marulanda’ya seslenen bir video yayınladı.

Sarkozy Betancourt’un Noel’de evlerinde olması için serbest bırakılmasını istediği FARC lideri Manuel Marulanda önerisini kabul ederse, esir değişimi konusunda arabuluculuk yapabileceğini söyledi. Sarkozy, Betancourt’a da « Sakın pes etmeyin, sizi kurtarma çabamızdan asla vazgeçmeyeceğiz » mesajını gönderdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, seçim kampanyası boyunca Bulgar hemşireleri ve İngrid Betancourt’u kurtarmak üzere çalışacağını söylemiş, Libya ile yürüttüğü pazarlıklar sonunda Bulgar hemşireleri kurtarmayı başarmıştı. İngrid Betancourt’u Kolombiya Silahlı Devrimci Örgütü FARC’ın elinden kurtarmak için de Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in aracılığında görüşmelerinii sürdürüyordu.

FARC Gerillaları ile Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe arasında, Betancourt’un da aralarında bulunduğu 46 esire karşılık sayıları 3 bine ulaşan direnişçilerin serbest bırakılması için pazarlıklar sürerken, Uribe Chavez’in aracılığını artık kabul etmediklerini açıkladı. Kolombiya Devlet Başkanı geçtiğimiz hafta Sarkozy’nin doğrudan aracı olarak görüşmeleri yürütmesini istedi.

Ardından Betancourt ve diğer esirlerin yaşadığını kanıtlayan bant dünya televizyonlarında yayınlandı. Sarkozy bu çağrıya önce sesisz kaldı ancak genç siyasetçi Betancourt’un görüntülerdeki çökmüş hali ve annesine yazdığı dokunaklı mektup üzerine doğrudan müdahale etmeye karar verdi. Sarkozy bir video bandı yayınlayarak doğrudan FARC’ın lideri Manuel Maralunda’ya seslendi.

Sarkozy, Fransızca konuştuğu ve İspanyolca alt yazılı olarak hazırlattığı video bandında, siyah kostümü, Fransız bayrağı önünde ayakta konuşma yapması ve ses tonuyla kararlı bir duruş segilediği bantta, her cümlesinin başında FARC lideri Manuel Marulanda’ya « Bay Marulanda » diye seslendi. Sarkozy, Marulanda’ya Betancourt’u Noel’den önce serbest bırakması çağrısında bulundu:

'Sayın Marulanda, biliyorsunuz sizin fikirlerinizi ve yöntemlerinizi paylaşmıyorum. Sizden İngrid Betancourt’u serbest bırakmanızı istiyorum ve gücünün sonundaki bir kadının yaşamını yitirmesinin yaratacağı riskleri almamanızı öneriyorum. Kişisel olarak bütün esirlerin serbest bırakılması için çalışacağım ama önce sizden Noel’den önce İngrid Betancourt’u serbest bırakmanızı isityorum. Bu rüyayı gerçekleştirebilir, bu kadını serbest bırakabilir ve dünyaya FARC’ın insani öncelikleri anladığını gösterebilirsiniz.'

Bir radyo mesajı aracılığıyla da İngrid Betancourt’a doğrudan seslenen Sarkozy, Betancourt’a aynı dokunaklı tonla yanıt verdi:

'Sevgili İngrid, sakın pes etme, lütfen bize güven, Fransa sizi asla unutmayacak. Başaracağız. Direnmelisiniz, çünkü aileniz sizi bekliyor. Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Amerika Devlet Başkanı George Bush ve Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe ile birlikte bütün gerekli temasları sağlıyoruz. Bize güvenin ve sakın vazgeçmeyin.'

Sarkozy’nin girişimi Fransa ve Kolombiya’da yeni bir umut dalgası yarattı. Betancourt’un ailesi ve serbest bırakılması için kurulan komite Sarkozy’yi girişiminden dolayı kutlarken, olay Kolombiya gündeminde de birinci sıraya oturdu.

Kolombiya asıllı Fransız siyasertçi Betancourt, 23 Şubat 2002 yılında Cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında FARC gerillaları tarafından kaçırılmıştı. Betancourt, 25 Aralık’ta 46 yaşına girecek. Ve belki de en iyimser tahminle doğum gününü ailasiyle kutlayacak.
XS
SM
MD
LG