Erişilebilirlik

6 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Kosova’nın statüsüyle ilgili belirsizliğin Balkanlar’da barış ve istikrar açısından büyük bir tehlike oluşturduğu görüşünde. Gazete, Kosova’nın bağımsızlığına karşı çıkan Sırbistan ve Rusya’ya artık gerçekleri kabul etmeleri çağrısında bulunuyor:

“Eğer Rusya varılan bir uzlaşmayı veto etme tehdidini hayata geçirirse, Kosovalı Arnavutlar da büyük bir ihtimalle tek yanlı olarak bağımsızlık ilan edecekler. Batılı ülkelerin büyük bir kısmı yeni Kosova’yı tanıyacaklarını söylüyor. Elbette, böyle bir tablonun ortaya çıkması hoş bir durum değil. İlgili bütün tarafların çıkarı açısından en doğru yol, uluslararası denetim altındaki bir bağımsızlığın Birleşmiş Milletler tarafından tanınmasıdır. Moskova, hala Sırbistan’ı da ikna ederek yapıcı bir rol üstlenebilir.”

Los Angeles Times da Kosova’nın tek yanlı bağımsızlık ilan etmesi durumunda şiddet olayları yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Ancak gazete, Amerika, Avrupa Birliği ve Rusya’nın ortak çabasıyla Balkanlarda yeni bir kriz yaşanmasının önlenebileceğini kaydediyor:

“Öncelikli olarak NATO yeni bir Balkan savaşını veya etnik temizliği önlemek için bölgedeki asker sayısını artırmalıdır. Avrupa Birliği hassas bölgelere hızla uluslararası bir polis gücü göndermelidir. Birleşmiş Milletler, Kosova’dan ayrılmak isteyen Sırplara güvenli bir geçiş sağlamalıdır. Ve başkan Bush, Sırplar kabul etmese bile Rusya’nın Kosova’nın bağımsızlığını kabul etmesini sağlamalıdır.”

Christian Science Monitor, Lübnan’da Genelkurmay Başkanı Mişel Süleyman’ın cumhurbaşkanlığına seçilmesinin hem ülke hem de bölge açısından olumlu sonuçlar doğurabileceğini yazıyor. Gazete, Süleyman’ın Suriye ve Hizbullah’la ilişkisinin iyi bir fırsat olabileceğini savunuyor:

“Amerika’nın Süleyman’a verdiği desteği Lübnan’daki Batı yanlısı güçleri satmak olarak değil, bölgesel barışla ilgili konulara Suriye’yi de dahil etmeyi amaçlayan jeo-stratejik bir yatırım olarak görmek gerekir. Amerika’nın Suriye’yi terörü destekleyen ülkeler listesine alması, Şam’la temas kurmasını zorlaştırıyor. Ancak Şam’ı dışlama politikası bir sonuç vermedi. Şimdi yeni bir dönem başlatmak mümkün ve Süleyman bu sürecin ilerlemesinde yardımcı olabilir.”

Boston Globe, Rusya’nın yeniden küresel bir oyuncu olmaya başladığını kaydediyor ve bu ülkedeki gelişmelerin herkesi yakından ilgilendirdiğini vurguluyor. Gazete, Rusya’nın Pazar günü yapılan seçim sonucunda demokrasiden iyice uzaklaştığı yorumunda bulunuyor:

“Rusya’da artık Gulag kampı yok. Artık KGB hücrelerinde her gün sınıf düşmanları öldürülmüyor. Ancak muhalefetin parlamento dışına atılmasıyla birlikte, artık çoğulcu demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü savunan Rus demokratları iktidar mekanizması dışında faaliyet göstermek zorunda. Ortaya çıkan tablo, parti ile devletin iç içe geçtiği eski komünist sistemi hatırlatıyor. Putin, Rusya’da devlet baba anlayışını canlandırıyor.”

XS
SM
MD
LG