Erişilebilirlik

Amerika Önseçimlere Hazırlanıyor


Amerika’daki siyasi partiler, başkan adaylarını belirlemek için bütün eyaletlerde önseçim düzenler.

Önseçim sonuçlarına göre, parti kurultaylarında başkan adayları belirlenir.

2008 Başkanlık Seçimleri için ilk önseçim, 3 Ocak günü Iowa eyaletinde yapılacak. İkinci önseçim ise 8 Ocak günü New Hampshire eyaletinde yapılacak. (Wyoming eyaleti Cumhuriyetçi Partililer, adaylarını 5 Ocak günü belirleyecek.)

Geleneksel olarak ilk iki önseçimi yapan Iowa ve New Hampshire eyaletleri, partilerin başkan adaylarını belirlemede kilit konumda. Bunun nedeni, genelde bu önseçimlerde çok az oy toplayan aday adayları seçimlerden çekilir – çok oy alan adaylar ise hem basının ilgisi sayesinde hem de artan seçim bağışları sayesinde adaylıklarını pekiştirmiş olurlar.

Partisinin başkan adaylığını kazanan son 14 aday adayından 13’ü, Iowa’daki ilk önseçimi kazanmayı başardı. Yani, genelde, Iowa eyaletindeki önseçimi kazanan siyasetçinin o partinin adayı olması kuvvetli bir ihtimal.

Iowa ve New Hampshire önseçimlerinden sonra 5 Şubat günü, 22 eyalette birden önseçim yapılır. Önseçimlerin bu kadar çok eyalette yapılmasından dolayı, 5 Şubat Salı gününe “Süper Salı” denir.

Iowa eyaletinde Cumhuriyetçiler arasında eski Arkansas Valisi Mike Huckabee önde. Demokratlar arasındaysa Illinois Senatörü Barack Obama’nın önde gittiği bildiriliyo

New Hampshire eyaletinde Cumhuriyetçiler arasında eski Massachusetts Valisi Mitt Romney birinci konumda. Demokratlar arasındaysa, New Hampshire eyaletinde New York Senatörü Hillary Clinton önde.

Ulusal anketlerdeyse, şu anda, Demokratlar arasında Clinton önde gidiyor. Cumhuriyetçiler arasındaysa New York eski Belediye Başkanı Rudy Giuliani...

Ancak önseçimlerin başlamasıyla bu sıralamaların değişmesi muhtemel.

XS
SM
MD
LG