Erişilebilirlik

ABD'den PKK'yla Mücadele Önerisi


NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanı, Türkiye’nin PKK terörüyle mücadelede ‘başkaldırı hareketlerini bastırma yöntemlerine’ gitmesini önerdi.

PKK’ya karşı askeri güç kullanımının ötesine gidilmesi gerektiğini kaydeden Orgeneral Bantz Craddock, terörü besleyen ve halk tabanında hoşnutsuzluğa yolaçan gerekçelerin ortadan kaldırılmasının önemine değindi.

Bir süre önce Türkiye’de temaslarda bulunan Orgeneral Bantz Craddock, bu temaslarının ayrıntılarını açıklamayı reddetti. Amerikalı komutan, PKK’yı da ‘direnişçi hareket gibi davranmaya çalışan bir terör örgütü’ diye tanımladı.

Orgeneral Craddock, Amerika’nın deneyimlerini Türkiye’ye ilettiklerini, Türkiye’nin PKK’yla mücadelede açıkça, başkaldırı hareketlerini bastırma yöntemlerini kullanabileceğini söyledi.

Amerika’nın başkaldırı hareketlerini bastırmada yeni kullandığı yöntem çok yönlü işliyor. Bir yandan askeri önlemler alınırken, diğer yandan devlet hizmetleri ve ekonomik kalkınma sağlayarak halk tabanının desteğinin sağlanmasına çalışılıyor. Amerika bu yöntemi bu yıl Irak ve Afganistan’da uyguladı ve kısmen başarılı oldu. Amerikalı general, Türkiye’nin de bu yöntemi, Güneydoğu’da uygulayabileceğini belirtiyor.

Orgeneral Craddock kapsamlı diye tanımladığı bu yöntemin, halk tabanının terör hareketine desteğini kesmesini amaçladığını, bunun da tabana farklı seçenekler sunarak yapıldığını anlattı. Amerikalı komutan, Türkiye’nin bu yöntemi Güneydoğu’da zaten kısmen uyguladığını, askeri seçenekler dışında geliştirilen bu uygulamaların doğru yönde atılmış adım olduğuna inandığını söyledi.

PKK üyelerinin Irak’ın kuzeyindeki dağlarda saklandığı ve sınırdan sızarak Türkiye’de saldırılar düzenlediği hatırlatılan Craddock, bu saldırıların önemli sonuçlara yolaçtığını kaydetti, ancak sözünü ettiği başkaldırı hareketini bastırma yönteminin PKK’ya karşı nasıl uygulanabileceği konusunda ayrıntı vermedi.

PKK’nın özellikle Ekim ayında saldırılarını artırmasından sonra Savunma Bakanı Vecdi Gönül, NATO üyesi Amerika’dan somut adımlar atmasının beklendiğini söylemişti. O dönemden bu yana Türkiye, PKK’ya karşı operasyonlarını yoğunlaştırmış durumda. Amerika da istihbarat sağlayarak ve Irak’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimine siyasi baskı uygulayıp işbirliğine zorlayarak, Türkiye’ye yardım etmeye çalışıyor. Ama Amerikan kuvvetleri PKK’yla doğrudan sıcak temasa girmek istemiyor.

XS
SM
MD
LG