Erişilebilirlik

Babacan Bakoyannis'le Görüştü


Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis, iki ülke arasında 1988’den beri alınan güven artırıcı önlemlere beş yeni unsur daha ekleyerek Türk ve Yunan askeri işbirliğini ‘en üst noktaya’ taşıdı. İki bakan, NATO çerçevesindeki barışı destekleme harekatlarına katılmak üzere birleşik ortak bir ‘harekat birliği’ oluşturulması üzerinde anlaştı.

Bakoyannis-Babacan görüşmesinde beş maddelik yeni güven arttırıcı önlemlerin yanısıra terörle mücadele, AB ve Kıbrıs konuları değerlendirildi. Babacan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ve ana muhalefet lideri Yorgos Papandreu ile de görüştü.

Ortak Askeri Güç

Beş maddelik yeni güven artırıcı önlemlerin Türk-Yunan askeri işbirliğini karşılıklı güven anlayışı çerçevesinde yeni bir boyuta taşıyacağını ve ayrıntılarının iki ülke askeri makamlarınca belileneceğini belirten diplomatik kaynaklar, bu önlemleri şöyle açıkladılar:

- İki ülke kara, deniz ve hava kuvvet komutanları ve diğer komutanlar arasında karşılıklı düzenli ziyaretler gerçekleştirilecek. Bu ziyaretlerde temel amaç, askeri istihbarat paylaşımının ‘kesintisiz’ sürmesi olacak.

- NATO çerçevesinde barışı destekleme harekatlarına katılmak üzere birleşik ortak bir harekat birliği kurulacak: Bu karar, Türkiye ile Yunanistan’ın silahlı kuvvetlerinin ortak çalışmasının yanısıra, bu çalışmanın belirlenecek sabit bir karargahta yapılmasını da öngörüyor. Ortak karargahta ortak çalışacak iki ülkenin askerlerinin NATO’ya nasıl katkı sağlayacağı NATO’ya ortak bildirimle duyurulacak. NATO’nun belirleyeceği görev çerçevesinde Türk-Yunan ortak kuvveti, belli yerde ortak hareket edecek.

- NATO Acil Barış Gücü (NRF) harekatlarına katılmak üzere birleşik bir kara birliği kurulacak.

- Geniş bir görev yelpazesinde ve alanında çalışma yeteneğine sahip Birleşik Ortak Doğal Afet Kurtarma-İnsani Yardım Görev Kuvveti kurulacak. Bu kuvvette sivil savunma uzmanlarının yanısıra askeri görevliler de olacak. Bu kuvvet, yılın belli dönemlerinde tatbikatla yapacak, ortak eğitim alacak. Eğitim ve tatbikat uygulamaları diğer kuvvetler için de geçerli olacak.

- Trakya’da Türk-Yunan sınırında görev yapan birliklerin komutanları arasında karşılıklı ziyaretler yapılacak.

“Yeni dönem, Yeni Fırsat”

Bakoyannis ile Babacan düzenledikleri ortak basın toplantısında iki ülke ilişkilerinde ‘yeni bir sayfa’ açıldığını ilan etti. Yunan Bakan Bakoyannis, her iki ülkede de halkın büyük desteğini almış hükümetlerin işbaşında olduğunu belirtirken, bu durumun ikili ilişkileri daha ileri noktaya taşımak için ‘yeni bir fırsat penceresi’ olduğunu söyledi.

"Kıbrıs sorunu dahil, ilişkilerimizde yeni bir dönemdeyiz" diyen Bakoyannis, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine destek verdi.

Karamanlis Türkiye'ye Gidecek

Bakoyannis, Başbakan Kostas Karamanlis’in Türkiye ziyaretinin de önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini söylese de, ziyaret tarihini açıklamak istemedi. Yunan kaynaklar ise ziyaretin Ocak ayının ikinci yarısı için planlandığını dile getirdi.

Bakoyannis, Türkiye’nin terörle mücadelesine destek verirken, Kuzey Irak’a askeri operasyona desteğini tam da göstermek istemedi. “Türkiye’nin terör sorununu çok iyi anlıyoruz. Yunan hükümeti her tür terörü kınıyor” diyen Bakoyannis, şiddetle sorun çözülemeyeceğini söyledi.

Babacan Memnun

İki ülke arasındaki mevcut dostluk köprülerine yeni köprülerin eklenmesi için taraflarda gerekli iradenin olduğunu savunan Babacan ise bu iradenin iyi komşuluk ilişkilerini daha da geliştireceğini söyledi. Karamanlis’in 48 yıl aradan sonra Yunanistan’dan Türkiye’ye gelecek ilk başbakan olacağını hatırlatan Babacan, bu ziyaretin iki ülke arasında yeni açılımları da beraberinde getireceğini söyledi.

AB’nin 21. yüzyılın en büyük barış projesi olduğunu söyleyen Babacan, Türkiye’nin bu projeye tam üye olarak katılımının AB’yi ‘taçlandıracağı’nı söyledi. Babacan, Yunanistan’ın bu noktada Türkiye’ye verdiği desteği de ‘samimi’ gördüğünü söyledi ve muhatabına teşekkür etti.

XS
SM
MD
LG