Erişilebilirlik

4 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times Rusya’da yapılan parlamento seçimleri ile Venezuela’daki anayasa değişikliği referandumunu kıyaslıyor. Gazete, Rusya’da seçmenlerin Devlet Başkanı Putin’i daha da güçlendirdiğini, ancak Venezuela’da Chavez’in ciddi bir darbe yediğini yazıyor:

"Chavez, referandum sonuçlarını kabul etmekte bir an bile duraksamadı. Sanayileşmiş ülkeler grubunun bir üyesi olarak uluslararası saygınlığa sahip olan Putin’e kıyasla Chavez’in daha makul davranacağı kimin aklına gelirdi? Amerika ve Avrupa, Putin’e bu saygınlığın fazla uzun sürmeyeceğini bildirmelidir. Uluslararası topluluk, birden bire demokrat gibi davranmaya başlayan Chavez üzerindeki baskısını da sürdürmelidir. Chavez’in reform paketinin reddedilmesi, muhalefetin birleşmesinin ve seçmenlerin, hukukun üstünlüğünden yana tavır almasının sonucudur. Rus seçmenler de bundan ders çıkartmalıdır."

Washington Post da Venezuela halkının referandumda tercihini özgürlükten yana kullandığı yorumunda bulunuyor. Gazete, geçen yıl yapılan seçimde yedi milyon oy alan Devlet Başkanı Chavez’i destekleyenlerin sayısının dört milyona düştüğünü vurguluyor:

"Chavez, yenilgiyi kabul ederek saygın bir davranış gösterdi. Ancak ne yazık ki referandum sonuçları, Venezuela’da gerçek bir demokrasinin kurulmasını sağlamayacak. Chavez, planlarından bir adım bile geri atmayacağını açıkça dile getirdi. Bundan sonra da Chavez’in iktidarını güçlendirmeye ve görev süresini uzatmaya çalışması bekleniyor. Ancak artık karşısında, çoğunluğun desteğini arkasına almış bir muhalefet var. Eğer muhalefet, tam demokrasiyi kurma konusunda birleşebilirse, Venezuela’yı Chavez’in içine soktuğu karanlık tünelden çıkartabilir."

USA Today Amerikan istihbarat örgütlerinin hazırladığı Ulusal İstihbarat Tahmini raporunda, İran’ın nükleer silah programını 2003 yılında durdurduğu bilgisinin yer aldığına dikkat çekiyor. Gazete, raporun, Bush yönetiminin açıklamalarıyla çeliştiğini vurguluyor:

"Raporun üç sevindirici sonucu var. Öncelikle, İran’ı vurmakta kullanılması düşünülen bombardıman uçaklarının hangarlarından çıkması gerekmiyor. Çünkü ortada acil bir tehdit yok. İkinci nokta şu: istihbarat raporları artık siyasi müdahaleyle hazırlanmıyor. Üçüncü sevindirici unsur ise bu raporun Bush yönetimine daha kapsamlı bir politika geliştirmesi için uygun zemin oluşturması. Bush yönetimi, yaptırımları sürdürmeli, ancak Tahran’la diyalog kanallarını da açmayı denemelidir. İzlenecek en iyi yol uluslararası baskıyı sürdürürken müzakerelere başlamaktır."

Christian Science Monitor 138 Müslüman din adamının Ekim ayında başta Papa Benedict olmak üzere Hıristiyan din adamlarına yaptığı diyalog çağrısını gündeme taşıyor. Çağrının olumlu tepki aldığını kaydeden gazete, dünya barışı açısından Müslüman-Hıristiyan diyalogunun büyük önem taşıdığını belirtiyor:

"11 Eylül terör saldırıları Hıristiyanlarla Müslümanlar arasında büyük bir uçurum oluşturdu. Bir çok Müslüman, teröre karşı savaşı, Batının Doğuya karşı savaşı olarak görüyor. Bu nedenle Müslüman ve Hıristiyan liderler arasındaki diyalog devam etmeli ve kendi tabanlarına da ulaşmalıdır. Ancak dinler arası diyalogun amacı, eğer gerçekten barışı sağlamaksa, bu diyalog Yahudileri de kapsamalıdır."

XS
SM
MD
LG