Erişilebilirlik

3 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Venezuela’da yapılan referandumda halkın anayasa değişikliğine hayır demesi, Amerikan gazeteleri tarafından manşetten duyuruluyor. Washington Post gazetesi, Devlet Başkanı Hugo Chavez’in dokuz yıldır ilk kez sandıkta yenilgiye uğradığına dikkat çekiyor:

"Devlet Başkanı Hugo Chavez, kendisinin ömür boyu görevde kalmasının yolunu açacak ve Amerika’nın en önemli petrol kaynaklarından biri olan Venezuela’ya sosyalist bir yönetim getirecek referandumda beklenmedik bir yenilgi aldı. Chavez, 2012’de yeniden aday olamayacak. Chavez taraftarları, öngörülen değişikliklerin demokrasiyi kökleştirmeyi ve petrol zenginliğini daha eşit biçimde dağıtmayı amaçladığını savunuyordu. Muhalifler ise, reformların Chavez’e denetimsiz bir güç vereceğini ve temel hakları yok edeceğini söylüyordu."

Los Angeles Times Amerikan başkanlığına aday olan Demokrat Partili Barack Obama’nın gizli bir Müslüman olduğu yönündeki dedikoduları, seçime gölge düşürecek bir girişim olarak yorumluyor. Gazete, bu dedikoduların Müslümanlara karşı önyargı ve nefreti kışkırttığını vurguluyor:

"Amerikalı seçmenlerin bir zamanlar Katolik bir başkan görmeye hazır olmaması gibi şimdi de Müslüman bir başkana hazır olmadığı doğru olabilir. Ancak şu anda Amerika’da yaklaşık iki milyon Müslüman olduğu tahmin ediliyor ve onlardan biri olan Keith Ellison, dini inancını gizlemeden Kongreye seçildi ve Kur’an’a el basarak yemin etti. Dini farklılıklara ilişkin bu hoşgörü anlayışı, Amerika’nın en temel ilkelerinden biridir ve bu ilke, Amerika’yı İran ve Suudi Arabistan gibi teokratik ülkelerden farklı kılmaktadır. Her iki partinin başkan adayları da Obama’yı lekelemeyi amaçlayan bu dedikoduları ve dedikoduların arkasında yatan iki yüzlülüğü kınamalıdır."

New York Times bazı Müslüman ülkelerde uygulanan kırbaç cezasını eleştiriyor. Gazete, Suudi Arabistan’da toplu tecavüze uğrayan bir kadının kırbaç cezasına çarptırıldığını, Sudan’da da bir oyuncak ayıya Muhammed adını veren İngiliz öğretmenin benzer bir cezadan zor kurtulduğunu hatırlatıyor:

"Sudan’ı destekleyen az sayıdaki Arap ülkesi ve Çin, bu tür uygulamaların, Sudan’ın daha da dışlanmasına neden olacağı uyarısında bulunmalıdır. Suudi Arabistan’da, yetersiz de olsa bazı siyasi ve hukuki reformları gündeme getiren Kral Abdullah, bundan daha fazlasını yapmalıdır. İslamiyet’in Mekke ve Medine’deki iki kutsal mekanının koruyucusu sıfatını taşıyan Kral Abdullah, bu konuda büyük bir sorumluluk taşımaktadır. İngiliz Müslüman Konseyi’nin lideri İbrahim Mogra, Sudan’la ilgili olarak, “bu tür uygulamalar, İslam’a nasıl hizmet ediyor? İnancımız ve kültürümüzle ilgili nasıl bir mesaj veriyoruz?” diye sormuştu. Mogra’nın bu sözleri, Suudi Arabistan için de geçerlidir."

Boston Globe ise Amerikan ordusunun Irak ve Afganistan savaşları nedeniyle yaşadığı sıkıntıları gündeme getiriyor. Pentagon’un 65 bin asker daha alarak sıkıntıları aşmaya çalıştığını belirten gazete, orduya yeni katılımların, standartları düşürmesinden endişe ediyor:

"Irak ve Afganistan savaşları sürdükçe, ordunun yeni askerlere ihtiyaç duyması da kaçınılmaz. Ancak bu yapılırken ordunun standartları düşürülmemelidir. Oysa eldeki veriler, bunun tam tersini gösteriyor. Ekim ayında orduya alınanlarınyüzde görüyoruz. Geçen ay orduya katılan 6434 kişinin % 12’si için sabıkasızlık şartı yok sayıldı. Bazıları için de aşırı kilolu olmamak, alkol ve uyuşturucu bağımlısı olmamak gibi şartlar göz ardı edildi. Standartların böylesine düşürülmesi, özellikle isyancılarla mücadelenin artık kural olduğu bir dönemde, kaygı vericidir. Bu dönemde sivillerin kalbini kazanabilecek askerlere sahip olmak, hayati bir önem taşıyor."

XS
SM
MD
LG