Erişilebilirlik

Negroponte'den Iraklı Liderlere Çağrı


Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte, Iraklı liderlerin düzelen güvenlik durumundan yararlanmasını ve yeni bir mezhep çatışması başgöstermeden siyasi uzlaşma çabalarını hızlandırmasını istedi.

Negroponte, bu çabaların gösterilmemesi durumunda, ülkenin daha büyük şiddet olaylarına sahne olabileceği uyarısında bulundu.

Irak’a yaptığı altı günlük ziyareti tamamlayan Negroponte, bu yıl içinde Amerikan askerlerinin artırılmasının önemli başarılar kazandırdığını belirtti ve bunun, siyasi uzlaşma ve ekonomik reformlarla güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Bu arada Irak’taki Amerikan birliklerinin komutan yardımcısı Korgeneral Ray Odierno, Irak’a giren yabancı savaşçıların sayısında yüzde 25 ila 30 azalma olduğunu savundu ve bunu, komşu Suriye’nin sınırlarında önlem almasına bağladı. CNN televizyonuna konuşan Odierno, Suriye’nin çabalarını övdü, ancak yabancı savaşçıların girişinin tamamen kesilmesini umduğunu sözlerine ekledi.

Bu arada Irak parlamentosundaki en büyük Sünni grup olan Uyum Cephesi parlamento boykotunu bitireceğini bildirdi. Uyum Cephesi, lideri Adnan El Duleymi’nin bürosuna düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili olarak, polis Duleymi’nin evden dışarı çıkmasını yasaklamış, oğlu ve korumalarını gözaltına almıştı. Üç gün ev hapsinde tutulan Duleymi’nin daha sonra evden ayrılmasına izin verildi.
XS
SM
MD
LG