Erişilebilirlik

Gözler Irak Sınırında


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Çukurca'da başlattığı ilk sınırötesi operasyonun ardından Türkiye-Irak sınırında yaşanan hareketlilik daha da arttı. Sınırdaki komando birliklerinin sayısını artıran TSK'nın, Amerika ile süren 'anlık istihbarat paylaşımı' yoğunlaştıkça bölgedeki operasyonlarını sürdürmesi bekleniyor. Askeri yetkililer, hükümetin 28 Kasım'da TSK'ya sınırötesi operasyon yetkisi verdiğini hatırlatırken, bu yetkinin kullanıldığına ilişkin bölgeden yeni haberler gelmesinin 'doğal' olduğunu vurguluyor.

Türkiye'nin kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon yapıp yapmayacağına ilişkin aylardır süren tartışmalarda artık sona gelindi ve gözler bütünüyle Türkiye-Irak sınırına çevrildi. 17 Ekim'de TBMM'de kabul edilen tezkere ile operasyon için yetki alan hükümet, bu yetkiyi 28 Kasım'da TSK'ya verdikten sonra, Türkiye- Irak sınırında aylardır süren hareketlilik yeni bir boyut kazandı. Yetkiyi aldıktan hemen sonra Irak sınırında bulunan Çukurca ilçesinde operasyonları yoğunlaştırıp ilk nokta harekatını gerçekleştiren TSK'nın, ancak "PKK'ya ağır darbeler indirdikten sonra" bu operasyonları sonlandırabileceği belirtiliyor.

Çukurca'dan başlayan ilk sınırötesi operasyonun ardından bölgedeki askeri hareketliliğin artması dikkat çekerken, askeri yetkililer operasyonun başlamasıyla birlikte PKK'dan gelecek olası 'misilleme' hareketlerine karşı da hazırlıkların yoğunlaştırıldığını belirtiyor. Bu doğrultuda, günlerdir bölgede konuşlu askeri birliklerin sayısı önümüzdeki dönemde daha da artırılacak, havadan destekli operasyonlarla kara birliklerinin rahatlaması sağlanacak.

Genelkurmay Başkanlığı'nın, Irak sınırları içinde 50-60 kişilik PKK'lı gruba müdahale edildiğini duyurarak, bölgedeki operasyonun boyutuna ilişkin açıklama yaptığını hatırlatan Türk askeri yetkililer, bölgedeki hareketliliğe ilişkin yapılacak haberlerde medyanın 'daha dikkatli davranması'nı bekliyor. Bu noktada, Genelkurmay Başkanlığı için sınır ötesi operasyonlarla ilgili tüm yorum ve değerlendirmelerde resmi açıklamaların dikkate alınması 'büyük önem' taşıyor.

Askeri ve diplomatik yetkililer, Türkiye ile Amerika arasında işleyen 'istihbarat paylaşımı' sürecine gönderme yaparken, sürecin kesintisiz sürmesi halinde TSK'nın kısa sürede kuzey Irak'taki PKK varlığını etkisiz hale getireceğini, aksi durumda bölgedeki operasyonların daha uzun bir zamana yayılmasının mümkün olabileceğini belirtiyor. Türkiye ile Amerika arasındaki istihbarat paylaşımı, Başbakan Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George Bush'un 5 Kasım'da Washington'da PKK'yı 'ortak düşman' ilan etmeleriyle birlikte başlamıştı.

XS
SM
MD
LG