Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler Iowa Önseçimlerine Hazırlanıyor


Amerika’da Başkanlık seçimine bir yıl kala eyaletler, Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayları arasında önseçim düzenler. Bu önseçimlerin ilki Iowa eyaletinde yapılacak. Iowalı Cumhuriyetçi Partililer, bu yıl da ilk önseçim yapan eyalet olarak kalabilmek için seçim tarihini 3 Ocak gününe aldı.

Iowa’da önseçim hazırlıkları sürüyor. Massachussetts eski Valisi Mitt Romney, bu eyaletteki Cumhuriyetçi seçmenleri memnun etmeye çalışan adaylardan biri.

Iowa’nın Amerikan siyasetinde önemi büyük. Çünkü partilerin başkan aday adayları arasındaki eleme burada başlıyor. Partisinin başkan adaylığını kazanan son 14 aday adayından 13’ü, Iowa’daki ilk önseçimi kazanmayı başardı.

Iowalılar için ilk önseçimi yapmak çok önemli. Anketlere göre Iowa önseçimlerinde, Cumhuriyetçiler arasında Mitt Romney önde gidiyor.

Iowalılar kendi aralarında, “Başkan adayına oy vermeden önce onu en az dört kez görmek gerekir,” derler. Uzmanlar, burada seçmenlerin başkan adayına yeni otomobil alırmış gibi yaklaştığını söylüyor.

Iowalılar ilgiden memnun, ama oylarını almak kolay değil. Örneğin, Larry ve Georgia Speed, bu yıl dört Cumhuriyetçi aday adayıyla biraraya gelmiş. Ama yine de kesin karar vermiş değiller.

Iowa eyaleti tarımla geçiniyor. Eyalet, Des Moines dışındaki bu Waukee kasabası gibi, birçok küçük kentten oluşuyor. Parti komiteleri tüm eyalette önseçim planlaması yapıyor.

Iowalılar önseçimde diğer Amerikalılar gibi oy kullanmıyor. Önseçim gecesi kent toplantı merkezleri, okul spor salonları ya da evlerde toplanıyorlar. Her aday adayına oy verecekler, grup grup ayrılıyor, yerel önseçimlerdeki destek oranı belirleniyor.

Iowalı Cumhuriyetçiler, 3 Ocak gecesi önseçim yapacak. Demokrat Parti de bu tarihi kabul etti.

XS
SM
MD
LG