Erişilebilirlik

Putin Birleşik Rusya İçin Oy İstedi


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, halkı Pazar günkü seçimlerde Birleşik Rusya Partisi’ne oy vermeye çağırdı.

Putin, Birleşik Rusya'ya verilecek oyların, ülkenin 1990'lardaki kargaşa ortamına dönmesini önleyeceğini, istikrar ve ekonomik gelişmeyi güvence altına alacağını söyledi.

Anayasa gereği gelecek yılki seçimlerde üçüncü kez aday olamayan Putin, Birleşik Rusya Partisinin aday listesinin en tepesinde bulunuyor.

Haberlere göre, devlet televizyonları Putin’in seçim konuşması bütün gün sık sık yayınladı. Rus gazeteleri ve yabancı ajanslar, resmi kurumlarda, üniversiteler ve devlet fabrikalarında personele Putin’in partisine oy vermeleri için ağır baskı yapıldığı yazılı.

Rusya’da son günlerde muhalefet partilerinin gösterilerine müdahale edildi, aralarında eski dünya satranç şampiyonu Gary Kasparov’un da bulunduğu birçok lider tutuklandı.

Putin Başbakanlığa Hazırlanıyor

Vladimir Putin, Mart’ta ikinci dönem görev süresi sona erdikten sonra başbakan olabileceğini söylüyor. Uzmanlara göre, Vladimir Putin’in kararı, Aralık’taki parlamento seçimlerinde Birleşik Rusya Partisi’nin zaferini garantileyecek. Bu da, Duma olarak bilinen Rus parlamentosunun alt kanadının Kremlin’e olan yakınlığını daha da arttıracak. Moskova’daki Carnegie Vakfı’ndan Nikolay Petrov, "Eğer Putin başı çekerse, oyların yüzde 70’ini alabilirler. Bu da diğer partilerin daha da az oy alması demektir. Putin’in kararına kadar parlamentoya 4 partinin gireceği tahmin ediliyordu. Şimdiyse 2, en fazla 3 parti parlamentoya girebilir," diyor.

Bu arada bir başka siyasi hareketin, Öteki Rusya adlı muhalefet koalisyonunun seçimlere katılması engellendi. Yetkililer, Diğer Rusya hareketinin, siyasi partilerle ilgili yeni yasalara uygun biçimde kayıt yaptırmadığını öne sürüyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre, Putin’in halktan gördüğü destek, yüzde 80. Rus Enstitüsü uzmanı Sergey Markov durumu şöyle değerlendiriyor: "Kamuoyunun beklentileri, Putin üzerinde odaklanmış durumda. Putin beklenmedik biçimde başarılı bir devlet başkanı oldu ve programı geniş kitlelerce destekleniyor. Halk, Putin’den sonra Boris Yeltsin ya da Mihail Gorbaçov gibi bir politikacının cumhurbaşkanı olmasından korkuyor."

Halk Putin'den Yana

Putin, Rusya’ya siyasi ve ekonomik istikrar getirdi. Rus ekonomisi, 1990’larda başarısız kalan reformlardan gördüğü zararı atlatmayı başardı. Şimdi yüksek petrol fiyatları nedeniyle Rusya’da ekonomik patlama yaşanıyor. Uzmanlara göre, halkın Putin’i sevmesinin nedeni de bu. Putin’in başarısının nedenlerinden biri de muhalefetin, Kremlin’in politikalarını etkili bir biçimde eleştirmesine izin verilmemesi. Rusya’da medyanın büyük bölümü, devlet kontrolunda. Batılı ülkeler, Putin’i, demokratik reformlara engel olmak, muhalefeti bastırmak ve ifade özgürlüğünü kısıtlamakla suçluyor. Kremlin’se bunları reddediyor.

Vladimir Putin, görev süresi dolmadan 6 ay önce beklenmedik bir biçimde 66 yaşındaki maliye müfettişi Viktor Zubkov’u başbakanlığa atadı. Ardından Putin’e sadakatiyle tanınan Zubkov, cumhurbaşkanlığına aday olabileceğini söyledi. Bundan 3 hafta sonra da Putin, yeni cumhurbaşkanının altında başbakanlık yapabileceğini açıkladı. Heritage Vakfı Moskova şubesi’nden Yevgeni Volk, Putin’in planını şöyle açıklıyor: "Zubkov zayıf bir devlet başkanı olacak, Putin de başbakan. Bu durumda Putin’in başbakan olarak daha çok yetkiye sahip olmasının önünü açacak bazı anayasal değişikliklerin yapılması bile gündeme gelebilir."

Uzmanlara göre bu senaryo, Rus kamuoyu ve Batılı devletler dahil herkesin işine gelecek. Putin’in üçüncü kez başkanlık yapmasına izin verecek anayasal değişikliğin yapılması yerine bu siyasi manevra, hiçbir yasayı çiğnemiyor ve Putin’in 2012 yılında yeniden devlet başkanlığına aday olmasına imkan veriyor.







XS
SM
MD
LG